avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Decizia CCR nr. 658/30.04.2009: ce urmeaza?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Decizia CCR nr. 658/30.04.2009: ce urmeaza?

Buna ziua la toata lumea,
nu stiu daca s-a mai discutat pe tema asta, am dat search dar nu am gasit nimic:
Deci, a fost publicata in M.O. din 30.06.2009 decizia susmentionata referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 208 alin. (3) lit. e) si art. 215 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Si-acum ce urmeaza? Subiectul mi se pare interesant, mai ales in situatia in care esti salariat si in acelasi timp si PFA, trebuind sa platesti de doua ori CASS...
Astept cu interes raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:54, 5 Septembrie 2009
:hm:, nu comenteaza nimeni...
Poate am gresit titlul, ar fi trebuit sa scriu: "salariat si PFA, nu este constitutional sa plateasca de doua ori CASS..."
Ideea e ca o data determinata neconstiutionalitata unor articole ale unei legi, cum se procedeaza in continuare?
Eu sunt in situatia de a fi si angajat si PFA, iar a plati de doua ori CASS-ul efectiv ma "intristeaza":D
"Intristeaza?" ....doar atat??
NU, nu este corect.. dar intereseaza pe cineva? nu!
Nu sunt interesati decat sa platim niste servicii de care nu beneficiem.
Imi mentin parerea ca aceste cotizatii la CASS (si, nu numai) retinute lunar de pe statul de plata al salariatului, trebuiesc virate pe un card personal special, cu CNP, cu scopul de a plati aceste servicii in momentul prestarii.
Sa platesti cu acel card tot ce tine de acest domeniu: la farmacie pentru aspirina, la stomatologie, ....sa beneficiezi de tratamente corporale, etc.
Iar contributia platita de angajator sa intre in bugetul CASS-ului si sa fie redistribuita...(eu as plati salariile din domeniul sanitar).
Stiti care este avantajul acestui card? Banutii intra direct in contul institutiei respective si pot fi gestionati pentru nevoile curente chiar si pentru investitii.
De ce credeti ca toate centrele medicale private, laboratoarele de analize, etc., o duc destul de bine???
Poate nu ai nevoie in fiecare luna sa te duci la doctor sau sa faci analize si asa ai posibilitatea sa mai strangi ceva din aceste cotizatii (poate vrei sa contribui si suplimentar la acest fond, stiind ca tu beneficiezi de el) si asa toata lumea are avantaje iar interesul institutiei respective este sa-si atraga clientii prin servicii de calitate platite direct cu acel card. Si asa, dragii mei, cred?? ca o sa dispara si spaga, iar daca o dai o faci de placere, de multumire, nu ca sa-i obligi sa te bage in seama sa sa-si faca treaba.
Daca au suficiente fonduri aceste institutii pot da si diverse prime pentru motivare, implicare..
Asa ca, noi platim ca salariati, platim ca si pfa, platesc toti cei care obtin venituri, platesc si angajatorii== banutii intra intr-un fond/cont comun, unde poate? se acopera alte gauri negre.
Si noi cu ce ne alegem? din pacate??
Ajungem sau NU mai ajungem sa ne facem analizele cu bani personali, sa nu mai ajungem la stomatologie..
De ce sa fie un sistem centralizat, sa existe monopol pe aceste fonduri, sa astepti sa ti se dea ca sa reusesti doar sa te tarasti ca o rama? Sa nu ai pansamente, medicamente ..si sa aiba obraznicia sa te trimita la farmacie sa ti le cumperi ca sa poata sa te trateze cu ele??

Acelasi sistem (cu card) l-as face si cu fondul de pensii. Cat cotizezi de atat beneficiezi. Asta te motiveaza sa te implici mai mult, sa nu mai existe "bani la negru". Cotizatiile platite de angajator ar asigura pensiile actualilor pensionari, statul ar acoperi din alte fonduri diferenta necesara (din impozite salarii si alte venituri independente., pfa, inchirieri, etc).

La somaj, la fel...doamne fereste, se intampla sa nu mai mearga societatea, se inchid societati, suntem in criza...fiecare are banutul lui pe card pe care il gestioneaza cumpatat.



=D> aveti mare dreptate (chiar daca din punctul de vedere al legiuitorului este un adevar ce NU trebuie spus), insa ceea ce ma "intristeaza" este ca platesc DE DOUA ORI pentru acelasi serviciu (cat este de ok acest serviciu,mai bine nu ma exprim, multumesc lui Dumnezeu ca n-am nevoie :) ), iar CCR s-a exprimat ca este neconstitutional.
Bun, dar cine ii trage de maneca pe cei de la carma tarii sa corecteze legea? Si cu ce tempistica? #-o
Buna ziua si Dvs.

Mai luati in consideratie si alta situatie, relativ asemanatoare:
- pereche Pensionar si PFA (PFI).
Se poate aplica acelasi rationament ??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru Daniela Vorovenci Daniela Vorovenci am citit multe probleme cu privire la munca la negru.... ce credeti ca ar trebui sa facem pentru a evita acest aspect si evaziunile intalnite in acest ... (vezi toată discuția)
Contributia pfa la cass costelion costelion Sunt pensionar si am un PFA pe probleme de consultanta. Din pensie platesc contributia de sanatate la CASS. Sunt obligat sa mai platesc inca o data din venitul ... (vezi toată discuția)
Cum se poate jongla la un pfa cu contributiile obligatorii? aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Am un PFA prin care imi intra lunar in cont 1700 ron. Credeti ca este mai avantajos sa imi platesc contributiile pentru sanatate, somaj, pensii etc din aceasta ... (vezi toată discuția)