La data de 05.12.2011, AB, în vârstă de 60 de ani, văduv, cu domiciliul în Timișoara, vinde lui CD o construcție de 1000 mp edificată pe un teren intravilan în suprafață de 1000 mp, situat în Timișoara, la prețul de 100 000 lei. În același timp, se constituie un drept de superficie în favoarea cumpărătorului AB pe întreaga suprafață de teren, fără să se stipuleze un preț.
La data de 15.12.2011, AB încheie cu același cumpărător un contract de vânzare având ca obiect terenul intravilan pe care este edificată construcția vândută la data de 05.12.2011.Prețul vânzării a fost același ca la prima vânzare.
La data de 03.03.2012, AB vinde aceluiași cumpărător două terenuri situate în extravilanul municipiului Timișoara, în suprafață totală de 5000 mp, cu prețul de 100 000 lei.
La data de 1 noiembrie 2013, Judecătoria Timișoara pronunță o hotărâre de punere sub interdicție judecătorească a lui AB, rămasă definitivă prin neapelare, constatându-se că acesta suferă de boala Alzheimer, provocând lipsa totală a discernământului. În calitate de tutore a fost numit fiul său.
Intrebari:
Ce cauze de nulitate/anulare a contractelor exista în speță?
Dar dacă AB decedează înainte de introducerea unei cereri de constatatre a nulității sau anulării vânzărilor, cine are calitate procesuală activă? si de ce?
La data încheierii contractelor , 2011, 2012, AB nu era pus sub interdicție , fapt intervenit în 2013. Prin urmare de ce ar putea exista anularea contractelor. ? Pentru drept de superficie pentru care nu s-a stabilit un preț înseamnă că acesta a fost instituit cu titlu gratuit atâta timp cât durează construcția.
S-ar putea cere anularea contractelor de vanzare daca dovedeste ca la data incheierii acestora, AB nu avea discernamantul necesar pentru a se ingriji de bunurile sale si starea era indeobste cunoscuta.. pe mine ma intereseaza ipoteza in care AB decedeaza inainte de introducerea actiunii si introduc mostenitorii legali actiunea
art. 1205 Cod civil - Lipsa discernământului (1) Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.
(2) Contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicţie poate fi anulat dacă, la momentul când actul a fost făcut, cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute.
Condiția de anulare a actului încheiat anterior punerii sub intericție ar fi ca acele cauze să fi existat și să fi fost îndeobște cunscute la data încheierii contratului.
Asta e destul de greu de dovedit, dar nu are legătură neapărat cu faptul că persoana se află în viață sau nu la momentul la care se face dovada.
Conventie
DIX
Buna. In urma incheierii unei conventii(promisiune de vanzare-cumparare )am obtinut un teren in suprafata de 1500 de mp intravilan urmand sa perfectez vanzarea ... (vezi toată discuția)