avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avem ocazia să cumpărăm un imobil deținut de o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avem ocazia să cumpărăm un imobil deținut de o persoană fără discernământ. La ce trebuie să fim atenți în această situație?

Buna ziua! In cautarea noastra pentru un imobil, am intalnit urmatoarea situatie: casa aflata la vazare este in proprietatea unui domn in varsta, cu o boala psihica incurabila, declarat fara discernamant. Fiica lui ne-a explicat faptul ca a demarat procedurile legale pentru a primi ea imputernicire sa vanda respectiva casa, in numele tatalui ei. Pentru ca asteptarea s-a intins pe mai bine de 3 luni, si nu am primit niciun raspuns, am devenit banuitori. Exista o cale juridica pentru a vinde un imobil aflat in proprietatea unei persoane fara discernamamant? Daca da, cat timp poate dura procesul? Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: bubulina29 , utilizator 20:28, 16 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai dupa instituirea tutelei, in urma punerii sub interdicite.Altminteri,lipsa discernamantului atrage nulitatea .


APITOLUL I
Contractul

SECŢIUNEA a 3-a
Încheierea contractului

Art. 1205

Lipsa discernământului

(1) Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.

(2) Contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicţie poate fi anulat dacă, la momentul când actul a fost făcut, cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute.


2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Trebuie desemnat un curator special care sa reprezinte persoana lipsita de discernamant la semnarea actelor de dispozitie.
Cel mai probabil fiica asteapta pronuntarea hotararii judecatoresti, in acest sens.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com Am un contract de intretinere incheiat acum 13 ani cu o doamna de 80 ani pe atunci, in prezenta autoritatii tutelare, cu adeverinta de la medicul de familie, ... (vezi toată discuția)
Ajutor DanHoria DanHoria Concubina mea si a ingrijit tatal si acesta a facut contract de intretinere si testament pe numele ei ea mai avand 2 frati dupa tata care au dat o in ... (vezi toată discuția)
Anulare vanzare pentru lipsa discernamantului clawdya_s clawdya_s Avand in vedere urmatoarea speta: La data de 05.12.2011, AB, în vârstă de 60 de ani, văduv, cu domiciliul în Timișoara, vinde lui CD o construcție ... (vezi toată discuția)