avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce trebuie facut pentru punerea in executare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce trebuie facut pentru punerea in executare a sentintei?

Buna ziua,

am intrat pe forumul de Dreptul Muncii, deoarece pe cel de executare nu mi s-a dat un raspuns pana acum. Va rog ajutati-ma cu un raspuns relevant.
Am castigat un proces pe muncii, prin care mi se da dreptul la reintegrarea pe fostul post, precum si salariile aferente pana la data sentintei. Nu doresc sa ma reintorc la fostul loc de munca.

Am primit sentinta acum cateva zile, avocatul meu este in concediu de ceva vreme, nimeni nu ma ajuta cu informatii despre ce trebuie sa fac acum ca mi s-a comunicat sentinta. In afara faptului, ca de la inceputul lui iunie avocatul mi-a spus sa astept sentinta si apoi mai vedem, nu mai am nici o veste de la dansul si chiar as vrea sa pot face niste demersuri ca sa pot primi banii.

Stiu ca fostul angajator are dreptul la recurs in termen de 10 zile de la comunicare, dar mai de parte nu stiu ce trebuie facut.
In plus, in sentinta nu mi s-a spus care este suma pe care angajatorul mi-o datoreaza...cine este responsabila face calculele de rigoare?

Daca trebuie facute ceva acte, cui ma adresez? Sau le pot face chiar eu? Mi-e teama sa pierd vremea fara sa fac ceea ce trebuie.

Va rog ajutati-ma.

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters59982 , utilizator 14:33, 17 Iulie 2009
Buna seara, puteti sa actionati in trei moduri:
1. Sa mergeti la angajator, sa discutati cu el si sa ii explicati ca va doriti doar drepturile salariale si doriti sa depuneti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor. Apoi, impreuna, veti merge la un expert contabil care va calcula drepturile salariale respective.
2. Sa mergeti singur la un expert contabil si sa solicitati o foaie de calcul cu drepturile salariale pe care sa o atasati la hotarare si sa faceti o adresa de punere in executare a hotararii angajatorului ( numar de inregistrare si tot tacamul)
3. Mergeti cu hotararea la un executor judecatoresc, platiti un avans, si de restul se ocupa dumnealui
Hotararile date in litigiile de munca sunt executorii de drept si definitive. Adica nu trebuie sa asteptati sa vedeti daca partea adversa depune recurs sau nu.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
pakos, utilizator
Mii de multumiri. :)
Mai aveti o cale. Trimiteti angajatorului o scrisoare recomandata cu confirmare de primire pe care o intitulati NOTIFICARE.
Scrieti atat: " Va solicit ca in termenul legal de 15 zile sa dispuneti reintegrarea mea in functie si plata salariilor aferente la care ati fost obligati prin Deciza nr.../.../...2009". Atasati hotararea. Firma e obligata sa se conformeze in termenul de 15 zile.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ar trebui specificat si ca exista posibilitatea intoarcerii executarii silite, in cazul in care in recurs angajatorul are castig de cauza.
De asemenea, se poate face cerere de lamurire a dispozitivului in ceea ce priveste suma de plata.
Reintegrarea in functie nu are niciun termen de 15 zile ... Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an ori cu amenda.
In practica foarte des hotararile judecatoresti definitive care sunt executorii conform legii, dar sunt supuse recursului , nu se executa decat dupa pronuntarea din recurs .
Dv. este bine sa solicitati reintegrarea pentru a nu vi se imputa ca nu ati facut-o , insa asa cum spuneam , deoarece in urma hotararii din recurs soarta procesului se poate schimba , de obicei astfel de hotarari se executa dupa ce se pronunta instanta si in recurs . Trimiteti o adresa angajatorului prin care sa solicitati punerea in executare a hotararii de prima instanta definitiva si executorie , si asteptati sa vedeti daca angajatorul declara recurs si daca da , asteptati hotararea din recurs .
Daca nu decalara recurs in termen - hotararea dv. este irevocabila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarire judecatoreasca carmenba carmenba Am cistigat procesul impotriva angajatorului, urmand sa primesc salariile de la concediere si pina acum. Intrebarea mea este: pot sa merg la angajator sa imi ... (vezi toată discuția)
Am castigat procesul cu angajatorul....... pacurariu maria pacurariu maria Buna seara tuturor, Am castigat procesul cu angajatorul,acum astept motivarea sentintei.......Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in cazul in ... (vezi toată discuția)
Art. 261 din codul muncii arhontele arhontele Art. 261. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate ... (vezi toată discuția)