avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

va rog sa-mi spuneti si mie cate ceva despre fondul de rulment : cum se stabileste cota de participare la acest fond ? la ce folosesc acesti bani ? din ce bani completeaza din nou acest fond ? etc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:45, 11 Octombrie 2015
iata ce prevede dispozitia in vigoare HG nr 1588/2007
ART. 24
(1) În scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari
stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de
rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel încât sa poata acoperi
cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea
cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea
cheltuielilor lunare înregistrate de asociatia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii
cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar în cazurile asociatiilor de
proprietari nou-înfiintate, prin constatarea si însusirea experientei în domeniu a unor
asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui
proprietar, potrivit hotarârii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reîntregirea
fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru
încasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta
personalizata separata.
(3) În situatiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriasul se
obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieste, acesta
va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situatiile de schimbare a domiciliului
sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau
a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si în situatiile în care cheltuielile
lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului
banuiesc ca cineva care are restante de cateva luni nu mai are nici un ban in acest fond ,dar cine plateste lunade luna intretinerea se " atinge "cineva de fondul sau de rulment ?
Este o situatie distincta intre fondul de rulment scriptic si banii in cauza,care pot fi utilizati pentru achitare facturi si reconstituire fond prin depunerile lunare ale cotelor individuale de intretinere
Cel care-si plateste luna de luna intretinerea isi completeaza, cu aceste ocazii, fondul de rulment, pentru ca pana ajunge sa plateasca la asociatie intretinrea, fondul sau de rulment a fost deja cheltuit.
Cel ce are restante de cateva luni, din fondul sau de rulment asociatia s-a folosit doar in prima luna iar acel restantier nu si-a mai completat fondul de rulment pentru ca nu a platit intretinerea.
Si in primul caz si in al doilea caz, fondul de rulment inregistrat in registrul fondului de rulment ramane scriptic neatins.
Eu daca ai fac un control administratorului ,sigur din suma totala colectata de la toate apartamentele, nu mai are nici un leu, pentru ca din cauza datornicilor ,el s a folosit lunar de acei bani pentru a platii facturile la furnizorisi altele .Pentru el a fost ca o > pusculita < dar s a golit si pina nu se ia masuri ca restantiierii sa ajunga cu plata la zi pusculita va ramine goala. Eu am platit fondul de rulment si normal la sfirsitul lunii el trebuie sa apara la mine intreg numai ca daca administratorul nu incaseaza banii de intretinere de la toate apartamentele se da totul peste cap si dupa citeva luni asa risc sa ramin fara apa, caldura chiar daca eu sint la zi si am platit si fond de rulment, ca asa e la noi in ROMANIA !

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)