avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

va rog sa-mi spuneti si mie cate ceva despre fondul de rulment : cum se stabileste cota de participare la acest fond ? la ce folosesc acesti bani ? din ce bani completeaza din nou acest fond ? etc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:45, 11 Octombrie 2015
asociatiile de propietari au posibilitatea sa actioneze pentru recuperarea restantelor dupa o perioada de 90 de zile ,m-am intrebat de ce nu o fac ,am vazut aici restantieri cu perioda de 2 ani,5 ani chiar si 10 ani ,eu cred ca am gasit raspunsul la ce se intampla : restantieri genereaza venituri pantru asociatie prin sistemul de penalizari ( care acesti bani se cheltuiiesc mai mult sau mai putin legali ) pentru plata facturilor emise de furnizori se folosesc fondurile de rulment ,care aceste fonduri nu se completeaza lunar datorita restantierilor ,care la randul lor restantieri exista ca nu se i-au mesuri impotriva lor comform legi
timpuriu a scris:
restantieri genereaza venituri pantru asociatie prin sistemul de penalizari ( care acesti bani se cheltuiiesc mai mult sau mai putin legali )

Eu nu am vazut, nu am auzit vreodata ca cineva ce are restante de 2-5-10 ani sa vina la asociatie permanent si sa plateasca doar penalizarile. Daca la dumneavoastra in asociatie se intampla asa, atunci aveti dreptate cand spuneti ca asociatia are venituri din aceste penalizari.
Dar atat timp cat proprieatrul este restantier inseamna ca nu plateste, nu plateste intretinerea, repartaiile, dar nu plateste nici penalizarile. Si-atunci de unde venituri la dispozitia asociatiei in baza penalizarilor neplatite de 2-5-10 ani, asa cum spuneti!? Si daca asociatia nu incaseaza acesti bani, cu poate sa-i cheltuiasaca si inca mai putin legal asa cum sustineti?

Fondul de rulment, o denumire improprie conform stiintei contabilicesti, este o garantie pe care locatarul o depuna la achizitionarea apartamentului si pe care o primeste la vanzarea acestuia.

El poate sa fie asemuit cu capitalul social la un SRL: il depui la infiintarea sociatatii si il retragi la lichidarea ei.

De regula, el se dimensioneaza la nivelul maxim al unei intretineri pentru acel apartament: deci fiecare apartament va avea un nivel personalizat al fondului de rulment.
deci fondul de rulment .reprezinta cum a scris si dl amvirdan o garantie.de exemplu fondul de rulment se fixeaza de asociatie la suma de 500 ron.
bani acestia sant folositi ca asociatia sasi platesca facturile de utilitati ,dar daca vinzi apartamentul .iti iei acei 500 ron inapoi.
Atentie ,fondul de rulment se plateste o singura data nu in fiecare an.
Fondul de rulment este o suma de bani ce se incaseaza, se cheltuie, se completeaza s.a.m.d. Adica tot timpul se misca asa cum se misca un rulment sau bilele intr-un rulment care nu stau locului atat timp cat masinaria merge, isi iau locul una alteia si face ca functionarea angrenajului sa fie posibil fara intreruperi.
Fondul de garantie este cu totul altceva si de la caz la caz, de exemplu poate fi o suma de bani blocata intr-un cont bancar la care se poate apela numai atunci cand executatntul lucarii ce a garantat cu acea suma, nu-si indeplineste obligatiunile.
Fondul de rulment in asociatie se redimemsioneaza ori de cate ori este necesar, in functie de cheltuielile lunare, de inflatie..., asa cum prevede legea 230/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)