avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... depunere dosar somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

depunere dosar somaj

Buna ziua
Sunt in situatia de depunere a dosarului de somaj .Societatea care m-a restructurat cu art65(1) nu mi-a platit drepturile din luna aprilie . Insist pentru plata acestora dar pana in prezent nici un rezultat. Mai pot depune dosarul la somaj dupa 30 zile?M-am adresat ITM si astept raspunsul dar intarzie si timpul trece. Daca trebuie sa ma duc in justitie cum trebuie sa procedez ?multumesc de ajutor
Puteti depune dosarul si dupa trecerea celor 30 de zile, insa veti beneficia de indemnizatie de somaj cu data depunerii dosarului la ALOFM. (si daca mai indepliniti conditia stagiului de cotizare: 12 luni in ultimele 24 luni anterioare depunerii cererii pentru acordare indemnizatie de somaj).
Daca angajatorul refuza sa va elibereze adeverinta, adresati-va cu o sesizare AJOFM si cereti amendarea acestuia (amenda este intre 3000-5000 lei).
Ulterior, daca veti dori, veti putea sa dati in judecata angajatorul si sa cereti despagubiri pentru perioada in care nu ati beneficiat de somaj din vina acestuia. Despre ce drepturi mai este vorba?
Societatea are administratia la Bucuresti , iar eu am fost angajatul lor pentru agentia Suceava. Aici nu au nici un drept de a emite documente , este doar un punct de lucru si transfer de date.
Eu am facut o cerere scrisa adresata salarizarii de la Bucuresti sa imi elibereze adevarinta dar nici un raspuns.Sesizarea catre AJOFM o depun tot la Bucuresti? Daca duc dosarul la AJOFM Suceava in termen de 30 de zile si explic situatia este luat in evidenta?
multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
popescu georgeta, utilizator
Trimiteti cel mai bine sesizarea la ANOFM ( autoritatea care are in subordine toate AJOFM)
Adresa este:
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
Strada Avalansei, nr.20-22, sector 4, Bucuresti
Sa scrieti toate datele, atat ale dvs, cat si ale firmei. Trimiteti si o copie dupa adresa trimisa de dvs. la sediul societatii, si rugati sa puna in vedere sa va inmaneze acea adeverinta de urgenta.
Nu, nu va pot primi dosarul fara acea adeverinta. Va sfatuiesc sa va grabiti(puteti trimite si cu serviciul de curierat sesizarea catre ANOFM).
Tineti-ne la curent cu ce se intampla.

In sfarsit am primit acea adeverinta, cartea de munca si decizia de incetare cm. Ce ma nemultumeste este faptul ca mi s-a blocat salariul lunilor aprilie, mai si iunie , co aferent , printr-o decizie a nu stiu carui sef pe motiv ca nu am am acceptat o oferta facuta de ei de a a trece de la director adj la vanzator cu 1/2 norma. Deoarece consider ca optiunea de a ramane in firma imi apartine, consider un abuz blocarea drepturilor pe acest motiv. Mentionez ca nu mi s-a comunicat nimic in scris in acest sens doar din ce mi s-a spus telefonic de sefa serviciului salarizare, care face ce i se spune .Am facut sesizare la ITM Bucuresti dar inca nu am primit raspuns. Cum credeti ca as putea sa pot sa oblig societatea sa imi plateasca cele trei luni blocate abuziv? multumesc
1. Puteti face o sesizare la ITM de care apartine firma. In urma controlului veti primi un raspuns scris pe adresa de acasa.
2. ITM poate constata daca cele sesizate de dvs. sunt adevarate dar nu il poate obliga pe angagator sa va plateasca banii.
3. Actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. raspunsul de la ITM va poate folosi in instanta. Veti castiga cu siguranta daca angajatorul nu poate proba ca ati primit banii.
4. Puteti astepta intai raspunsul de la ITM si apoi sa actionati in instanta. Drepturile salariale se prescriu in termen de 3 ani de la data dobandirii acestor drepturi.
5. Mai puteti face o scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, catre angajator, in care sa ii spuneti ca daca intr-un termen anume (sa zicem 2 saptamani) nu va da banii il veti actiona in judecata.

Alte discuții în legătură

Referitor la actele pentru dosarul de somaj danielbr1 danielbr1 In conditiile in care am fost angajat la o firma care are sediul in Bucuresti timp de un an de zile inepand cu 15 aprilie 2009 am fost disponibilizat urmand sa ... (vezi toată discuția)
Somaj serian serian buna. mi-a incetat activitatea pe data de 17 10 2009 decizia mi-a fost inmanata pe 02 10 2009 . anexa 26 ptr somaj mi-a fost completata pe 16 10 2009. in anul ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj Nelia2583 Nelia2583 Buna ziua, la ultimul loc de munca am fost angajatata timp de 8 luni. S-au facut concedieri, iar de la inceputul lunii iulie, mi-a incetat contractul de ... (vezi toată discuția)