avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... referitor la actele pentru dosarul de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

referitor la actele pentru dosarul de somaj

In conditiile in care am fost angajat la o firma care are sediul in Bucuresti timp de un an de zile inepand cu 15 aprilie 2009 am fost disponibilizat urmand sa primesc actele pentru somaj impreuna cu cartea de munca . Pana la 31-iulie 2009 nu am primit nimic si sunt amanat ori de cate ori iau legatura cu serviciul financiar spunandu-mi ca nu sunt gata actele . As dori un sfat vizavi de problema mea
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:46, 3 August 2009
Fostul angajator trebuie sa va dea carnetul de munca si adeverinta pentru somaj (regasita in anexa nr.26 la Normele de aplicare a Legii nr.76/2002).
Care este termenul legal de primire a acestor acte(daca exista un termen legal) ?
Adeverinta trebuie sa o primiti oadat cu carnetul de munca, cf normelor la lg 76/2002:

Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, următoarele
Daca angajatorul nu mi-a eliberat inca cartea de munca si adeverinta ,pana la aceasta data exista vreun risc sa-mi pierd dreptul la somaj?
va multumesc anticipat
daca nu ati mai realizat alt stagiu de cotizare decat acesta de 1 an la acest angajator, aunci da, v-ati pierdut deja dreptul la indemnizataia de somaj, pentru care trebuie sa aveti un stagiu realizat de 12 luni in ultimele 24 de luni inainte de de data depunerii dosarului de somaj.

daca insa aveti acest stagiu dreptul la indemnizatie nu se prescrie decat peste 12 luni.
Insa daca depuneti dosarul la peste 30 de zile de la data conmcedierii, veti primi somaj doar de la data depounerii dosarului.

concret in lg 76/2002 se reglementeaza:

art 38:
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.


Daca nu vi se elibereaza carneti si adeverinta, puteti face sesizare la ITM, vor face control, vor da amenzi si vor dispune societatii sa faca aceste lucruri.

Alte discuții în legătură

Legat de somaj alphinista alphinista am fost in preaviz in baza art65 al1 pana pe 01.012010. am sunat la firma sa intreb daca pot sa ridic decizia de incetare a contractului de munca si adeverinta ... (vezi toată discuția)
Somaj bogosianu bogosianu Buna dimineata! Angajatorul refuza sa-mi elibereze anexa 14.Unde trebuie sa ma adresez?Dosarul la somaj trebuie sa-l depun pana la data de 8-01-2010.I..T.M ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de somaj de la locurile de munca anterioare alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, am urmarit un post anterior de pe forum dar nu am inteles clar un lucru. Si eu am fost concediat de cateva zile. Pentru a dovedi faptul ca am lucrat ... (vezi toată discuția)