avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor somaj

Buna ziua,
la ultimul loc de munca am fost angajatata timp de 8 luni. S-au facut concedieri, iar de la inceputul lunii iulie, mi-a incetat contractul de munca. V-as ruga sa imi spuneti cum pot sa-l oblig pe fostul angajator sa imi completeze adeverinta cu cuantumul lunar al contributiilor la stat, necesara la dosarul pentru ajutor somaj, deoarece deja au trecut 20 de zile de la data incetarii CM, si risc sa nu ma mai incadrez in termenul de 30 zile in care se poate depune dosarul, iar angajatorul inca nu mi-a inmanat respectiva adeverinta.
Din cate stiu, e nevoie ca in ultimele 24 de luni sa existe o contributie de 12 luni. Prin urmare, adeverinta de care vorbeam, va trebui completata si de catre angajatorul anterior?

M-ar interesa care este modalitatea prin care trebuie sa-i solicit penultimului angajator completarea adeverintei pentru a avea dovada ca am cerut completarea acesteia ???

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
Nelia2583, utilizator
In primul rand, pentru a nu pierde termenul de 30 de zile in care trebuie sa depuneti cererea de acordare a indemnizatiei de somaj, mergeti la AJOFM si o depuneti cu toate actele necesare mai putin adeverinta de la angajator. Totul este sa aveti o dovada ca dv. ati depus eforturile necesare pentru obtinerea acestui sjutor, dar din culpa angajatorului nu ati fost in posibilitate de a primi acest ajutor. La angajator, depuneti o cerere in 2 exemplare prin care sa solicitati adeverinta tipizata cu veniturile obtinute in cadrul acestuia, precum si cu nr. si data ordinelor de plata a contriburiilor datorate de angajat si de angajator la bugetul asigurarilor de stat pentru somaj BASS. Al doilea exemplar cu nr. si data inregistrarii cererii, il veti pastra dv., ca mijloc de proba in caz de litigiu.
Acelasi lucru il veti face si cu al doilea angajator care trebuie sa va emita adeverinta respectiva pentru celelalte 4 luni anterioare ultimului angajator, pentru a dovedi contributia datorata si achitata pe ultimele 12 luni anterioare solicitarii indemnizatiei. ;)
risc sa nu ma mai incadrez in termenul de 30 zile in care se poate depune dosarul

Stati linistita, termenul de 30 de zile este important doar pentru a stabili data de la care se va acorda indemnizatia de somaj. Chiar daca depuneti actele necesare dupa acest termen, tot veti beneficia de acest ajutor social.
Dreptul la ajutorul de somaj il pierdeti doar daca nu depuneti cererea intr-un interval de 12 luni (termen de decadere).
Solicitati in scris ambilor angajatori eliberarea acestor adeverinte.
Daca nu fac acest lucru intr-un timp rezonabil, faceti petitie la ITM si dati-i in judecata.
1. Sesizarea se face la AJOFM, nu la ITM.
2. Cei de la AJOFM pot sa sanctioneze unitatile care nu elibereaza adeverintele, conform Legii 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

gabescu a scris:

Solicitati in scris ambilor angajatori eliberarea acestor adeverinte.
Daca nu fac acest lucru intr-un timp rezonabil, faceti petitie la ITM si dati-i in judecata.

Este necesar ca aceste documente sa aiba numar de inregistrare de la societatea cu pricina ( si eventual faceti o copie dupa documentul inregistrat ) sau trimiteti documentul prin posta cu confirmare de primire.
Succes!

Alte discuții în legătură

Dosar indemnizatie somaj monaneamtu monaneamtu eu sunt libera de contract incepand cu 10.01.2011.Se pare,insa,ca nu mi se va elibera carnetul de munca decat,cel mai devreme,pe 10.02.2011.Explicatia celor de ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar somaj fanamarius fanamarius ma numesc MARIUS si am urmatoarea intrebare: in data de 1 oct 2009 am depus preavizul de 15 zile cu art 65 ptr somaj ,numai azi am primit de la patron hirtia ... (vezi toată discuția)
Rugaminte cornelia radoi cornelia radoi buna ziua!va rog sa-mi dati si mie un raspuns!pana pe data de 18 iulie 2009 am fost in concediu pt.cresterea copilului pana la varsta de 2 ani!intre timp firma ... (vezi toată discuția)