avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la ajutor de somaj

Dupa 30 de ani de munca sotia mea a fost disponibilizata cu plati compensatorii dar si cu obligatia de a semna c.i.m. pe durata determinata de un an la un francizat. Nu a primit ajutor de somaj datorita platilor compensatorii (ech. a 12 salarii). Dupa expirarea c.i.m. s-a reangajat la acelasi francizat pe durata nedeterminata. Dupa 6 luni s-a inbolnavit de t.b.c. si a stat inca 6 luni in c.m. cu plata 100%
La revenire din c.m. patronul vrea sa o oblige sa semneze un nou c.i.m. cu jumatate de norma in caz contrar ameninta ca o da afara. Sotia mea nu are dreptul la somaj? Daca nu are acest drept si accepta contract cu 4 ore pe zi cum va fi afectata la pensie si la calcularea indemnizatiei de somaj intr-o eventualitate ulterioara? Va multumesc si va rog sa ma scuzati daca am pus mai multe intrebari .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 6 Octombrie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa-i inceteze contractul individual de munca din motive neimputabile salariatului;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aiba 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Perioadele de concediu medical nu sunt stagii de cotizare la somaj (cu exceptia primelor 5 zile suportate la plata de angajator).

3. - Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj trebuie sa fie lucrate cu 8 ore pe zi.
- Doua luni lucrate cu 4 ore pe zi inseamna o luna de cotizare la somaj.

4. Perioada lucrata cu 4 ore pe zi este stagiu de cotizare la somaj ca si cand ar fi lucrat 8 ore pe zi.
genessis63 a scris:

....La revenire din c.m. patronul vrea sa o oblige sa semneze un nou c.i.m. cu jumatate de norma in caz contrar ameninta ca o da afara. ...


Nimeni nu poate fi obligat la asa ceva .

Printre condiţiile esenţiale pentru validitatea unui contract se numara si consimţământul părţilor situatie , in care, este necesar ca toate părţile contractului să exprime o voinţă valabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de somaj adimicu adimicu Buna ziua, As dori sa-mi spuneti daca am drept de somaj dupa vechime neintrerupta in ultimii an ( contract nedeterminat), dar in care am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu jumatate de norma anaeliza anaeliza buna , vreau sa angajez doi baieti in constructii cu jumatate de norma adica la 4 ore .nu stiu daca se poate pentru ca eu sunt ii (interprindere individuala) . ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj pentru fractiune de norma, in cazul lichidarii societatii mikohajnalka mikohajnalka Buna ziua, sunt angajata la un SRL, incepand cu luna asta insa numai cu fractiune de norma (4 ore/zi). Sunt singura angajata, m-au pastrat doar pentru ca ... (vezi toată discuția)