avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinte Pensie suplimentara 1980-1989
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinte Pensie suplimentara 1980-1989

Buna ziua,

Ce se poate face legal daca am depistat unde este arhiva unui vechi loc de munca, dar de eliberarea adeverintelor in vederea pensionarii se ocupa doar o doamna care acum lucreaza in alta parte si de 5 luni zice ca nu are timp sa le faca ?

Multumesc.

Rodica Sangeorzan
Depuneti cerere scrisa cu nr. de inregistrare/ data la locul unde se afla arhiva.
Detinatorul arhivei are obligatia eliberarii adeverintei in 30 de zile, de la data inregistrarii cererii dvs., dupa care puteti depune actiune in instanta impotriva detinatorului arhivei si sa cereti pe langa emiterea adeverintei si daune morale (sunteti pus pe drumuri) si/ sau daune materiale (pierdeti bani pentru ca nu se emite adeverinta).
Puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta, daca tot se tergiverseaza eliberarea acelei adeverinte.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Chiar daca nu as avea aceste adeverinte, sporul de vechime si contributia la pensia suplimentara se va calcula automat ?

Precizez ca nu am lucrat in grupa I sau a II-a. Singurele care ma pot ajuta la pensie sunt sporul de vechime si contributia la pensia suplimentara.Daca acestea se calculeaza automat prin program, cartea de munca ar fi suficienta sau nu ?

Multumesc inca o data.

Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu vă trebuie adeverinţă pentru pensia suplimentară, aceasta se valorifică automat. Vedeţi procentele de la art. 168 din Legea nr. 263/2010.

Sporul de vechime se va valorifica automat doar până în 1 aprilie 1992 (art. 165, alin. 3 şi 4 din Legea nr. 263/2010). După această dată vă trebuie adeverinţă, altfel cei de la pensii vor scrie "0" în coloana în care se introduce acest spor. Sigur că, dacă acest spor este înscris în carnetul de muncă, atunci nici adeverinţa nu este necesară.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Yupiiiiiiiiiiiii!

( Am scapat atunci de a-i da in judecata. M-ati facut un om fericit! )

Multumesc mult de tot. Dupa 1992 o sa am adeverinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de vechime lumifatu lumifatu buna ziua, as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate. intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime !cum pot obține o adeverință cu sporul de vechime , netrecut ... EllaGabi EllaGabi Cum pot obține o adeverință cu sporul de vechime , netrecut in cartea de muncă din 1983-2000 ??? Societatea a dat faliment , arhiva este a nimănui!? ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime pt casa de pensii IulianRD IulianRD Pentru un muncitor angajat in perioada 1985 - 1991, am gasit, in statele de plata ale societatii, un spor de vechime de 3% respectiv de 6 %. (probabil a trecut ... (vezi toată discuția)