avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

Buna ziua am si eu o intrebare:tatăl meu a decedat acum 18 ani iar mai tarziu mama mea s-a recăsătorit adică acum 10 ani divortand la 6 luni după si revenind inapoi la numele tatălui. Întrebarea este ca acum mama a ajuns la vârsta de pensionare si ar vrea sa iasa la pensia tatălui afectează cu ceva faptul ca a fost căsătorită si apoi a divorțat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:42, 7 Octombrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...

i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit;
...

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;

b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
...

2. - Cand mama dvs. s-a recasatorit a fost doar suspendata plata pensiei de urmas.
- Acum poate solicita reluarea in plata a pensiei de urmas daca se prezinta la Casa de Pensii cu hotararea de divort si cu decizia de pensie de urmas sau cu un talon de pensie din perioada cat a beneficiat de pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie militara de urmas suspendata dav88 dav88 In situatia in care pensia de urmas militara a fost suspendata in perioada liceului, dar intre timp am terminat si facultatea dar nu am depus adeverintele ... (vezi toată discuția)
Pensia urmas laszloecaterina laszloecaterina o pensionara cu o pensie de urmas de 1600 lei doreste angajare cu contract de munca. Poate fi angajata cu salariul minim pe economie? 1050 lei? Multumesc. (vezi toată discuția)
Casa de pensii tqinnn tqinnn Salutari, sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit ... (vezi toată discuția)