avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota succesiune sotie si un singur copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota succesiune sotie si un singur copil

Buna ziua,in urma cu cateva luni tatal meu a decedat si in urma lui a ramas de impartit 1/2 apartament 2 camere (cealalta jumatate fiind pe numele mamei) si o casa la tara care necesita reparatii.
Am stat de vorba cu mama sa stabilim care este viitorul nostru,dar oricum as zice nu-i convine,nu vrea sa am grija de ea la batranete,nu vrea sa-mi dea nimic vrea sa ia tot acum si sa-mi ramana mie dupa moartea ei,la tara nu vrea sa se duca,vrea sa ramana la oras,in conditiile astea nu se poate locui,nu exista spatiu
Avand in vedere ca nu ne intelegem as dori sa stiu care este cota mea si cu ce ma aleg eu din mostenirea tatalui meu care a ramas jumatate de apartament si din casa la tara,si ce demersuri ar trebui sa fac multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:36, 7 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Cota dvs.ca descendent este de 3/4 .iar a mamei dvs.ca sot supravietuitor 1/4 din averea defunctului.Trebuie sa mergeti la Notariat ptr. a va exprima optiunea succesorala in termen de un an de la decesul succesibilului.Daca nu va exprimati optiunea succesorala in acest termen, succesiunea devine vacanta si, trece in patrimoniul statului.Succesiunea se va dezbate mai intai la Notariat, daca nu va intelegeti in baza incheierii eliberate de notarul public veti formula actiune la judecatorie ptr.dezbatere succesiune, stabilire cote succesorale si iesire din indiviziune.
Multumesc pentru raspunsuri.Si trebuie sa merg la doua notariate,pt apartament in Bucuresti si pt la tara in judetul respectiv? sau la unul singur e suficient?
succesiunea se dezbate la ultimul domiciliu al defunctului, declaratia de acceptare ( daca vreti sa dati) o puteti da oriunde.

Daca nu va exprimati optiunea succesorala in acest termen, succesiunea devine vacanta si, trece in patrimoniul statului.

Nu cred, chiar daca nu ar accepta copilul, are cine sa il mosteneasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune liveomars liveomars Buna ziua! Care este procedura legala pentru taxa de succesiune in urma decesului mamei, mostenitori sunt: sotia si 2 copii. Tatal vrea ca copiii sa renunte ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune ana93 ana93 Buna ziua la toata lumea! Va rog ajutati-ma cu un raspuns: Tatal meu a murit de curand, eu fiind singurul copil. As vrea sa stiu cat timp avem eu si mama ... (vezi toată discuția)
Partaj Cristina0098 Cristina0098 Buna ziua ma intereseaza daca pot face partajul casei cu mama tatal este decedat iar eu cu mama nu mai putem locui impreuna ...ce actiuni pot face pentru a imi ... (vezi toată discuția)