avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Lichidare voluntara-pot vinde stocul?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Lichidare voluntara-pot vinde stocul?

Buna ziua,

Rog din suflet colegii mai experimentati sa ma indrume si pe mine: un SRL cu 2 asociati intra in dizolvare cu lichidare voluntara fara numire de lichidator. Acesta mai are stocuri de marfa. Avand in vedere ca nu s-a numit lichidator, stocul de marfa se poate vinde catre terti si abia apoi se poate trece la partaj? Sau fiind vorba de lichidare voluntara singura modalitate de a valorifica acel stoc este de a trece in posesia asociatilor?
In prima varianta in care s-ar putea vinde,avand in vedere ca societatea este inca micro(anaf mi-a spus ca de-abia la anul trec la profit daca nu finalizez lichidarea), impozitul pe venitul din vanzare va fi de 3%?
In varianta transferului catre asociati, se va plati impozit de 16% asupra valorii transferate fara a se lua in calcul costul marfii? Adica daca mai am in 371 sold de 100.000 ron, se va aplica 16% la aceasta valoare sau la 100.000 minus 607?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tomescul , utilizator 19:36, 5 Noiembrie 2022
Puteti valorifica (ba chiar trebuie sa valorificati) stocul de marfa sdi la pret redus, fiint vb de vanzare de lichidare a stocului. Baza legala o gasiti in prevederile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc mult pt amabilitate. Daca se poate, va rog sa ma mai lamuriti in legatura cu cateva aspecte,intrucat legea nu mi se pare clara si am citit tot felul de interpretari.
1. Stiu ca ma repet, insa vreau sa ma asigur: dizolvare cu lichidare simultana fara numire de lichidator(cand exista acord de impartire a bunurilor) inseamna ca bunurile pe care le are SRL-ul trec OBLIGATORIU in patrimoniul asociatilor sau se si pot vinde si ce ramane la sfarsit se trece in patrimoniu prin radiere? Intreb pt ca am citit aceasta interpretare inclusiv pe avocatnet: interlocutorii afirmau ca nu poti vinde nimic in aceasta procedura(cf art 227 lit d si 235 din L31/1990) ci doar esti obligat sa transferi bunurile in patrimoniul asociatilor la radiere. Ca nu ai voie sa faci operatiuni de incasare a clientilor si de vanzare a activelor fara a fi numit un lichidator....
2.Apoi nu-mi este clar daca la acest tip de dizolvare, la data publicarii in MO inceteaza mandatul administratorului. Daca inceteaza cine are dreptul sa faca operatiunile de lichidare si partaj?
3.Si ultima problema: cf OMFP897/2015(anexa 1 art 5) si L31/1990(art 253) societatea trebuie sa depuna in momentul inceperii lichidarii un bilant. Cine il depune: SRL-ul care are lichidator sau orice SRL? Ce tremen are acest bilant S1039(confirmat de anaf) intrucat nu se specifica in lege. Pt cei fara lichidator, cine il semneaza?

Multumesc mult.
lichidare firma cu stoc marfa

Stefan7tomescu@yahoo.com

tomescul a scris:

lichidare firma cu stoc marfa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilant lichidare societate cu stoc marfa starcopit starcopit Sunt in faza de radiere a unei mici firme (srl) care din 2009 nu a mai avut nici un fel de activitate fiind suspendata iar apoi lichidata in vederea ... (vezi toată discuția)
Lichidare societate vasilicaburnaz vasilicaburnaz Buna ziua,V-asi ruga un sfat la o situatie cu care ma confrunt. Am o soc. com srl. care detine in proprietate un spatiu comercial unde isi desfasoara ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de firma alexaama alexaama Am o societate comerciala cu raspundere limitate, in care sunt singurul asociat. Pe firma am cumparat o masina. In prezent firma este suspendata. Nu doresc sa ... (vezi toată discuția)