avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari restante.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari restante.

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat,o informatie.in acest moment am o restanta de 850 lei.( nu am de unde sa-i achit pe toti odata fondul de rulment este platit )platesc penalizare la fiecare chitanta la suma restanta.problema este ca sunt sigur ca nu sunt calculate cum trebui.sunt discrepante mari.de exemplu in luna iulie la 360 lei platiti am penalizare mentionata si pe chitanta de 150 lei.cred ca ceva nu este in regula.ok am cerut fisa apartamentului de la 01.01.2013 ( din vara lui 2013 am ramas cu trei restante) sa merg undeva sa imi calculeze penalizariile.nu am primit decat fisa din 01.2015.intre timp firma de contabilitate s-a schimbat. am sunat la " fosta firma de conta" si mi-au comunicat ca de la data 01.01.2013 la 10.2013 au pierdut datele!! s-a formatat hdd-ul pc-ul etc. :)) ...( probleme au fost...bani lipsa cu fostul presedinte...etc ) Presedintele asociatiei de loc. este o persoana extrem de "dificila" ca sa fiu delicat, mai nou m-a amenintat ca ma da in judecata ptr. restanta! mentionez ca in fiecare luna achit 360-400 lei si ma intreb cum de nu scad din restanta avand in vedere ca pe perioada de vara intretinerea era undeva la 250 260 lei.intrebare- 1. cum pot intra in posesia fisei de ap. din 2013 ? si 2.chiar ptr o restanta de 840 lei ma poate da in judecata?
va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:13, 9 Octombrie 2015
Iata ce prevede L nr 230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Legiutorul nu a conditionat dreptul asociatiei de proprietari de a demara procedura de recuperare sume cu titlu de restanta de valoarea acestuia
In temeiul disp
Art. 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
,solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va prezinte documentele justificative pentru penalitatile aplicate
Mai aveti la diispozitie HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d ,respectiv aveti dreptul sa formulati contestatie la valoarea impusa in lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Aveti varianta sa indepartati posibilitatea actionarii dv in instanta,prin incheierea unui angajament de plata
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
ynocentta, utilizator
Cand citesc afirmatia cuiva caut sa-mi dau seama si de unele exagerari ale celui care semnaleaza o problema. Adevarul, cum se zice, e undeva la mijloc.

Sigur, e dreptul dumneavostra sa solicitati explicati privind modul de calcul al penalizarilor, chiar sa verificati daca softul respecta legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma plata intretinere incasata de administratora de doua ori pe aceeasi luna SebastianEugen SebastianEugen Buna ziua.Sunt nou inscris pe acest forum si deja vin cu o problema in legatura cu asociatia de locatari. Parintii mei in varsta de 85 de ani locuiesc intr/un ... (vezi toată discuția)
Penalitati restanta la plata intretinerii betty_dumy betty_dumy Buna ziua,in urma decesului soacrei mele,sotul doreste achitarea intretinerii apartamentului unde a locuit aceasta.Problema este urmatoarea : La intretinere ... (vezi toată discuția)
Penalitati dan61 dan61 Buna seara,as dori sa va intreb cum se calculeaza penalizarile unui restantier in cazul in care valoarea acestora a depasit valoarea restantei (0.2% pe zi ) (vezi toată discuția)