avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile de intretinere?

Buna ziua!
Locuiesc intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc cu 10 apartamente pe scara (3 si 4 camere). Apartamentul de pe acelasi palier cu mine (etaj 2) a fost sechestrat de banca deoarece fostii proprietari nu si-au mai putut achita ratele catre banca. Intrebarea mea este: Cine suporta cheltuielile de intretinere (in special caldura), avand in vedere ca se apropie anotimpul rece si suprafata este destul de mare, circa 84 mp? Seful de scara sustine ca aceste cheltuieli vor fi suportate de restul locatarilor pana cand acest apartament va avea un nou proprietar, lucru care mi se pare total ilegal. Mentionez ca nu exista repartitoare de caldura in bloc.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ioanajo7 , utilizator 13:03, 22 Octombrie 2015
danpopescu2011 a scris:

Actualul proprietar, pana la actul de ajudecare ,dupa care,noul proprietar.


Suntem intr-o astfel de situatie: dupa adjudecare, noul proprietar nu doreste sa preia debitele noului apartament decat incepand cu data punerii in posesie (desi i-a fost aratat si art nr 875 din Codul de Procedura Civila, republ). Ambele parti sustin ca au dreptate, presedintele AP si adjudecatarul (care este sustinut ca in instanta va castiga neindoielnic!). In plus, abia sapt trecuta si-a declarat imobilul la adminstratia financiara (domnii de acolo spunandu-i ca va avea o amenda de platit pentru nedeclararea imobilului in termenul legal).
Cine are dreptate din cele doua parti?
Dreptatea o imparte justitia.
Atat in primul caz dezbatut aici cat si in al doilea, asociatia de proprietari trebuia sa faca ceva inainte de adjudecarea fiecarui apartament. Asociatia trebuia:
- sa instituie privilegiu imobiliar la la OCPI
- sa-l actioneze in judecata pe restantier
- sa mearga la executor cu dovada ca i s-a instituit privilegiul si cu actiunea initiata in instanta (inregistrata la judecatorie si/sau aflata pe rol)
- sa solicite executorului ca, in cazul vanzarii apartamentului prin licitatie, suma pretinsa de asociatie sa fie retinuta (stopata) in contul executorului pana la obtinerea unei sentinte in instanta.

Ati facut acesti pasi?
Fostul proprietar este si fost presedinte, asa ca raspunsul vine automat. Acum se incearca a fi descurcate itele.
salut,
de obicei cand un apartament se vinde la licitatie printrun executor ,el se vinde liber de sarcini, si 100% o sa pierdeti daca nu cumva in actul de adjudecare se precizeaza ca adjudecatarul o sa preia si debitele ,dar daca nu se precizeaza o sa pierdeti cum am spus 100% in fata adjudecatarului.
cum a spus si domnul adrian ,sa mai dezbatut subiectul si problema e din cauza celor care nu se implica si nu cunosc legea.
cum ati putut sa lasati un presedinte de asociatie sa aiba datorii si banuiesc ca el avea pretentia sa va platiti datoriile.el trebuia de mult demis si dupa ce lati demis puneati unul care sa citeasca legea si se rezolva
cum a zis di domnul adrian : cine nu plateste intretinerea 3 luni ,trebuie sa va duceti la OCPI si instituiti privilegiu si actionatil in judecata sa va recuperati debitele.
acum daca asociatia ,scuzati cuvantul ,"a dormit" suportati consecintele si pierderile si nu le puneti in spate unuia care castiga la licitatie apartamentul din cauza asociatie dvs.
Ma foarte bucur cand vad ca unii oameni sunt fini cunoscatori ai tuturor situatiilor din toate AP din aceasta tara si iau primii piatra s-o arunce. Oricum ar fi, multumesc pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii Gaellycus Gaellycus O bancă, poate vinde un apartament ipotecat fară acordul asociaţiei de locatari?Debitorul la bancă are o datorie de 6.000 lei .Apartamentul a fost vÎndut ... (vezi toată discuția)