Buna seara!
Ma bucur sa ma alatur formului acestui site. Este o idee excelenta cu atat mai mult cu cat sfaturile vin din partea unor persoane avizate pe care te poti baza.
Supun atentiei celor documentati urmatoarea situatie:
In urma cu 4 ani, am cumparat prin credit ipotecar un apartament. Creditul ipotecar isi are finalitate in anul 2017.
Intrucat anul acesta m-am casatorit, vreau sa stiu cat mai repede posibil daca, faptul ca plata restului de rate se face in timpul casatoriei, da vreun drept sotului asupra apartamentului in situatia unui eventual divort.
Ma ingrijoreaza teribil aceasta problema pentru ca am muncit foarte mult pentru achizitionarea si amenajarea apartamentului meu si n-as vrea sa ma trezesc ca mai are drept asupra lui si altcineva, chiar daca acel altcineva este chiar sotul meu.
Mentionez ca voi face o imputernicire la banca pe numele mamei mele pentru a plati ea ratele (din banii mei, clar), astfel ca va aparea pe chitanta ca a achitat rata mama mea, nu eu; asta ca sa nu se zica ulterior ca salariul meu s-a dus pe casa care e tot a mea.
Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat cert si mai ales sigur si legal, il asigur de toata consideratia mea. Cu multumiri,
bine v-ati gandit, sa plateasca mama ratele desi chiar daca dumneai le plateste, va figura tot ca din banii dvs sunt platite ratele.
in concluzie, desi e un imobil achizitionat inaintea casatoriei, el va fi platit in timpul casatoriei si se prezuma ca e platit din bani comuni ai sotilor.:(
Nu are importanta daca mama dvs sau tatal dvs sau oricine altcineva va plateste ratele. Apartamentul este dobandit inainte de casatorie dar plata ratelor se face in timpul casatoriei , deci este considerat bun comun al sotilor si ca atare partajabil in caz de divort.
Multumesc pentru raspunsuri.
Ma mai gandeam ca exista posibilitatea transferului de proprietate asupra imobilului. In acest sens, am cerut bancii creditoare schimbarea proprietarului si, neoficial, se poate, insa urmeaza sa primesc in scris clar ce si cum. Taxele ar fi cam de 2000 lei la notariat.#-o
M-ar interesa daca aceasta ar putea fi o cale de rezolvare sigura si irevocabila si daca ar mai avea vreun efect benefic atata timp cat schimbarea proprietarului se face la 3 luni de la casatoria mea.
Inca o data, va multumesc din suflet pentru timpul acordat si pentru promptitudinea de care ati dat dovada.
PS: Multumirile sunt valabile si pentru avokitten.:)
Intrucat anul acesta m-am casatorit, vreau sa stiu cat mai repede posibil daca, faptul ca plata restului de rate se face in timpul casatoriei, da vreun drept sotului asupra apartamentului in situatia unui eventual divort.
Plata ratelor in timpul casatoriei de catre sot da nastere numai unui drept de creanta al acestuia .Deci , pentru a nu avea nici un drept , nu-l implicati in plata ratelor.
Transferul dreptului de proprietate asupra imobilului s-a realizat la incheierea contractului de vanzare-cumparare. In ce priveste banca cu ea aveti un contract de imprumut cu garantie imobiliara (ipoteca). In CF dumneavoastra sunteti trecuta proprietar iar banca este in foaia de sarcini cu drept de ipoteca. Astfel apartamentul este indiscutabil bun propriu al dumneavoastra si nu poate face obictul partajului in caz de divort. Cum bine spunea doamna Stoica Ioana sotul dumneavoastra poate avea cel mult un drept de creana in cazul unui divort asupra unei parti (implicit de 1/2) din ratele platite din salariul dumneavoastra care este considerat bun comun.
Nu sunt de acord insa cu doamna Ioana Stoica in ce priveste posibilitatea de a nu-l implica pe sot in plata ratelor. Chiar daca faceti acest lucru se presupune ca dansul a avut in mod implicit o contributie mai mare la cheltuielile comune motiv pentru care va putea cere o compensatie in cazul unui divort tocmai datorita faptului ca veniturile dumneavoastra sunt un bun comun. Plata de catre mama dumneavoastra a ratelor la apartament poate sa va rezolve aceasta problema numai si numai daca mama dumneavoastra se obliga sa faca acest lucru cu titlu de donatie aceasta fiind considerata bun propriu.
Atentie insa sotul dumneavoastra poate contesta in instanta actul de donatie. Daca el reuseste sa stranga suficiente probe prin care sa dovedeasca ca actul incheiat cu mama dumneavoastra simuleaza doar o donatie si ca in fapt dumneavoastra stirbiti veniturile familiale prin plata de facto a ratelor va poate anula donatia si reveniti la ce v-am spus mai sus. Exemple de probe: mama nu avea suficiente venituri sa achite ratele, extras de cont care atesta plati corelate cu ratele catre mama dumneavoastra, martori care atesta plati in numerar catre mama dumneavostra, etc.
Concluzie: Trebuie sa gasiti o metoda de a plati ratele la apartament din venituri care sunt exceptate de la regula comunitatii de bunuri a sotilor indicate de art. 31 Cod.Fam. Eu v-am sugerat solutia de la pct. b al art. 31 Cod.Fam. Si inca ceva pentru platile respective trebuie sa aveti dovezi scrise deoarece comunitatea de bunuri se prezuma si dumneavostra trebuie sa demonstrati contrariul.
Alte discuții în legătură
Partaj
elena13
As dori un raspuns pentru urmatoarea speta: suntem divortati si acum suntem in proces de partaj. Parintii mei la un moment dat, in timpul casatoriei, mi-au dat ... (vezi toată discuția)
Partaj, credite
elenusht
Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Suntem in proces de divort eu si sotul meu. am incercat sa avem o mediere in ceea ce priveste bunurile insa ... (vezi toată discuția)
Partaj
asdfgh!1
Buna ziua!
Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in ... (vezi toată discuția)