avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie şi schimbarea firmei angajatoare, având ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie şi schimbarea firmei angajatoare, având acelaşi patron

Buna ziua,
Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi într-o problemă foarte importantă pentru mine. Lucrez de aproape 20 de ani la o firmă care, de mulţi ani, nu mai plăteşte dările către stat. Dat fiind faptul că tensiunile sociale au crescut mult în rândul angajaţilor (foarte puţini la număr), patronul firmei a decis să treacă obiectul de activitate al firmei şi toţi angajaţii la o fundaţie (condusă tot de el), astfel încât firma iniţială să nu mai aibă activitate şi, ca urmare, după o perioadă de timp să fie declarată firmă inactivă şi - spune el - să i se şteargă datoriile. Problema salariaţilor s-a gândit să o rezolve astfel: să ne dăm demisia de la vechea firmă şi să încheiem, în aceeaşi zi, un nou contract, la fundaţia despre care spuneam. Dat fiind faptul că este puţin probabil să poată continua activitatea chiar în noile condiţii, la fundaţie, eu sunt convinsă că va face următoarea "mişcare": după încheierea noilor contracte de muncă va impune anumite condiţii în noua fişă a postului, astfel încât să nu putem îndeplini sarcinile şi să plecăm de bună voie, putând, astfel, rezolva problema salariaţilor în condiţii mai uşoare pentru patron (la actuala firmă nu poate face acest lucru pentru că nu a achitat contribuiţiile de mulţi ani).
Pe de altă parte, la actuala firmă s-au petrecut nişte lucruri nu tocmai ortodoxe, după părerea mea. Firma este - din cauza datoriilor - în executare silită şi, potrivit legii, nu poate scoate din bancă din sumele încasate decât banii aferenţi salariilor. Din acest motiv, patronul a trecut în două luni de zile (când s-au făcut încasări substanţiale) pe ştatele de plată ale unor persoane cu contract de colaborare sume de 8-10 ori mai mari decât cele care erau încasate lunar de ani de zile de persoanele respective, ei încasând însă, în fapt, tot suma obişnuită, doar pe ştatul de plata figurau cu mai mult (unii dintre cei aflaţi în această situaţie au protestat, au solicitat patronului să nu fie trecuţi aşa deoarece ei nu sunt de acord, dar până acum aşa au fost trecuţi şi aşa au fost declaraţi în D112 la Fisc). Eu nu mă pricep la legislaţie, dar presupun că aceasta este un fel de fraudă fiscală, deoarece banii respectivi ar fi trebuit să ajungă la Fisc, nu să-i folosească patronul în alte scopuri prin această "inginerie".
În aceste condiţii, în care eu nu am plătite de mulţi ani nici contribuţiile la pensii, nici la sănătate, deşi mi-au fost reţinute lunar din salariu, vă rog mult să mă sfătuiţi cum ar trebui să procedez, deoarece nu cred că este o soluţie să semnez un nou contract cu acelaşi patron (care la nici una dintre firmele lui nu plăteşte obligaţiile către stat) şi ce pot face legal acum aşa încât patronul să nu poată să se "şteargă pe mâini" de orice obligaţii şi să scape de datoriile către stat prin această manevră.
Mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 20:29, 14 Octombrie 2015
1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

2. Neregulile de natura financiar-contabila pot fi sesizate Directiei Antifrauda din cadrul ANAF sau Politiei - Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Multumesc. Din păcate, demersurile la instituiţiile statului nu au dat niciun rezultat, doar promisiuni ca vor avea in vedere "verificarea riscului fiscal al firmei".. Printre randuri, am dedus că nu se va intampla nimic... De altfel, până să verifice ei, patronul a finalizat deja demersurile ca obiectul de activitate al firmei sa fie trecut pe fundatia lui... Nu pot să înţeleg cum s-a putut lăsa o firmă să funcţioneze în astfel de condiţii şi mai ales cum de nu s-a sesizat nimeni nici măcar în urma reclamaţiilor...
Nimeni nu va poate explica de ce exista o astfel de pasivitate din partea instituțiilor cu drept de control in domeniu.

Incercati sa solicitati sprijin de la Parchet.
Cred că Parchetul rămâne singura soluţie...
Mulţumesc pentru răspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nevirarea contributiei retinute de la angajat, la fondul de pensii de angajator VW2000 VW2000 patronul firmei la care am lucrat nu a virat la fondul de pensii pentru mai multe luni din mai multi ani , acestea fiind trecute in cartea de munca si deci eu ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat! Dorian.T Dorian.T Buna seara! Lucrez pe teritoriul Italiei din 2007,din 2012 am inceput sa lucrez cu un patron italian dar cu sediul firmei in Romania,un S.C...agentie ... (vezi toată discuția)
Consultanta.ce pot face? El40la El40la Buna!Firma la care lucrez de 5 ani nu mi-a plătit contribuțiile sociale la zi,în rezisal îmi apar întreruperi cu acordul părților dar eu nu am semnat ... (vezi toată discuția)