avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen prescriptie penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen prescriptie penalitati

Buna ziua si multumesc anticipat pentru participarea la aceasta discutie.
In martie 2014 am cumparat un apartament executat silit. Pe caile legale executorul a invitat la masa credala pe cei ce aveau pretentii prin vanzarea apartamentului.
Asociatia de proprietari avea de recuperat de la proprietarul executat o suma restatnta asa ca au actionat in sensul recuperarii datoriei cu o gratioasa pasivitate. Nu au inregitrat datoria la cadastru si nici n-au intrebat pe nimeni nimic. In schimb mi-au imputat acea suma mie, ca adjudecatar, pe lista de plata. Total ilegal.
Cum am mai citit si despre practica anumitor asociatii, acestia au refuzat sa-mi incaseze banii care erau datoria mea pe motiv ca intai sa platesc datoria fostului proprietar. A urmat tot tacamul: tatonari, contestatii la lista de plata, sesizarea le departamentul asociatii din cadrul primariei, consiliere politist de proximitate, Intr-un sfarsit m-au actionat in judecata pt neptata datoriilor: post + dupa adjudecare. Mai mentionez ca nu au cont bancar, nu mi-au ridicat mandatul postal cu sumele oferite de mine catre Asociatie.
In urma procesului in martie 2015 s-a dat sentinta partial in favoarea mea. Respectiv, sa platesc doar datoriile mele si nu cele ale fostului proprietar. Aditional m-a obligat la jumatate din cheltuielile de judecata plus 100lei titlu de penalizari adunate cat timp Asociatia a refuzat sa-mi primeasca banii.
Am sperat ca Asociatia (presedinte, administrator, cenzor si ce-o mai fi) sa-si recunoasca greseala si sa imi stearga aceste penalizari.
Nu a fost asa. Iar eu am refuzat sa le platesc intrucat au izvorat din pasivitatea dumnealor. Intre timp, cu dedicatie pt mine au ridicat valoarea cuantumului penalitatilor la 0.08%.
Lista de plata arata in felul urmator: suma la zi, restante zero, penalitati 500 lei. Aceste penalitati cresc.
1. stiu de existenta unei ordonante care limiteaza cuantumul penalitatilor la 0,02%. Este valabila?
2. cum pot sa silesc Asociatiea sa-si recunoasca greseala si sa imi stearga penalitatitle izvorate din greseala lor, fapt ce reiese si din hotararea judecatoreasca din martie 2015?

3. cand se prescriu aceste penalitati?
4. daca 0.08% este ilegal ce pot face sa scap de aceste penalitati?

Mai este valabila aceasta ordonanta?
[ link extern ]


UG nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale

Articolul 120^1 Penalităţi de întârziere

(2) Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
Cuasoc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:52, 27 Octombrie 2015
Limita maxima a penalitatilor ce pot fi stabilite este de 0.2% pe zi de intarziere, conform art.49 din Legea 230/2007.
Cuantum penalitatilor in cazul asociatiilor de proprietari in temeiul disp art 49 este de maximum 0,2% zi /intarziere
Dv va revine obligatia achitarii cotelor de intretinere de la momentul adjudecarii bunului imobil
Debitul inregistrat pe fisa apartamentului-aferent perioadei anterioare adjudecarii bunului imobil nu va este opozabil,asociatia de proprietari putand recupera suma fie prin actiune impotriva locatarului executat silit-daca acesta este solvabil,fie impotriva reprezentatului asociatiei de proprietari care detine autoritatea si competenta sa demareze procedura de recuperare debit prevazuta de disp L nr 230/2007 art 50
Fiind beneficiar a unei hotarari judecatoresti definitive,aveti dreptul sa apelati la executor judecatoresc
Termenul de prescriptie a dreptului de executare silita este de 3 ani
In speta dv,numai instanta de judecata poate sa dispuna hotarare judecatoreasca prin care sa se constate ca a intervenit prescriptia
Ok. Ati ajudecat un apartament scos la licitatie.
Dvs. ati stiut ce cumparati? Ati stiut macar cartierul in care ati dori sa locuiti pentru o perioada de vreme? Dar blocul? - Doar asa de curiozitate...
Domnule, eu daca gasesc pe strada un creion, tot ma uit stanga-drepta, poate vad vreun copil care "cauta ceva prin iarba", dar dvs.care incercati sa achizitionati o locuinta, sa nu va uitati pe lista de plata? Pur si simplu din curiozitate?
Sigur, recunosc ca greseala apartine asociatiei, asa cum ati si constatat, insa dvs. sau ex. jr. ati avut vreun motiv sa nu-i atentionati ca stau cu degetul in gura?
In rest ce sa zic, asociatia sa recupereze debitul de la cel care l-a facut. Sa-l caute, sa-l actioneze in instanta. Faza este ca va deranjeaza si pe dvs. - si tocmai din acest motiv v-am scris cele de mai sus - sa nu mai aveti deranj, insa acum, asta e...
Succes!
Penalitatile pot sa fie de 0,20%/zi conform legii si prevederilor statutului propriu (sa le cereti o copie dupa statut).

Pe de alta parte eu nu as fi aplicat penalizari la o suma in litigiu!
@Cuasoc,

domnule daca penalizarile sant 500 lei la ce le aplica daca restanta e zero?
contestati din nou lista de plata ,si invotatii legea 230/2007 cu privire la nivelul de 0,02 la suta zi
presedintelui plangere la primaria pt abuz
si dupa ce da raspunsul datiil in judecata asociatia pt penalizare si cereti stergearea penalizarilor + cheltuieli de judecata
ce scrie in hotararea judecatoreasca ,ca se sterg penalizarile?
daca e asa plangere penala la parchet pentru nerespectearea hotararii judecatoresti

NFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Art. 271

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 5 ani.

Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă ori parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte prin ameninţare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranţă prevăzute în art. 112 lit. c), d) şi g), se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevăzute în art. 714 şi art. 715 alin. 2, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.


Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)
Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat cele impuse de furnizor alexberi alexberi Am citit un articol intitulat \"Penalităţi ilegale impuse de Asociaţii locatarilor\". Conform articolului penalitatile corespunzatoare utilitatilor impuse ... (vezi toată discuția)