avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen prescriptie penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen prescriptie penalitati

Buna ziua si multumesc anticipat pentru participarea la aceasta discutie.
In martie 2014 am cumparat un apartament executat silit. Pe caile legale executorul a invitat la masa credala pe cei ce aveau pretentii prin vanzarea apartamentului.
Asociatia de proprietari avea de recuperat de la proprietarul executat o suma restatnta asa ca au actionat in sensul recuperarii datoriei cu o gratioasa pasivitate. Nu au inregitrat datoria la cadastru si nici n-au intrebat pe nimeni nimic. In schimb mi-au imputat acea suma mie, ca adjudecatar, pe lista de plata. Total ilegal.
Cum am mai citit si despre practica anumitor asociatii, acestia au refuzat sa-mi incaseze banii care erau datoria mea pe motiv ca intai sa platesc datoria fostului proprietar. A urmat tot tacamul: tatonari, contestatii la lista de plata, sesizarea le departamentul asociatii din cadrul primariei, consiliere politist de proximitate, Intr-un sfarsit m-au actionat in judecata pt neptata datoriilor: post + dupa adjudecare. Mai mentionez ca nu au cont bancar, nu mi-au ridicat mandatul postal cu sumele oferite de mine catre Asociatie.
In urma procesului in martie 2015 s-a dat sentinta partial in favoarea mea. Respectiv, sa platesc doar datoriile mele si nu cele ale fostului proprietar. Aditional m-a obligat la jumatate din cheltuielile de judecata plus 100lei titlu de penalizari adunate cat timp Asociatia a refuzat sa-mi primeasca banii.
Am sperat ca Asociatia (presedinte, administrator, cenzor si ce-o mai fi) sa-si recunoasca greseala si sa imi stearga aceste penalizari.
Nu a fost asa. Iar eu am refuzat sa le platesc intrucat au izvorat din pasivitatea dumnealor. Intre timp, cu dedicatie pt mine au ridicat valoarea cuantumului penalitatilor la 0.08%.
Lista de plata arata in felul urmator: suma la zi, restante zero, penalitati 500 lei. Aceste penalitati cresc.
1. stiu de existenta unei ordonante care limiteaza cuantumul penalitatilor la 0,02%. Este valabila?
2. cum pot sa silesc Asociatiea sa-si recunoasca greseala si sa imi stearga penalitatitle izvorate din greseala lor, fapt ce reiese si din hotararea judecatoreasca din martie 2015?

3. cand se prescriu aceste penalitati?
4. daca 0.08% este ilegal ce pot face sa scap de aceste penalitati?

Mai este valabila aceasta ordonanta?
[ link extern ]


UG nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale

Articolul 120^1 Penalităţi de întârziere

(2) Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
Cuasoc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:52, 27 Octombrie 2015
Cuasoc a scris:
Intre timp, cu dedicatie pt mine au ridicat valoarea cuantumului penalitatilor la 0.08%.

Au ridicat la 0,08% dar de la cat? Procentul de 0,08%/zi este foarte mic. Legea prevede, asa cum s-a mai spus ca penalizarile pot fi calculate cu un priocent de maxim 0,2%/zi, adica de 2,5 ori mai mare decat vi s-a aplicat dumneavoastra.

UG nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale, nu are nici o legatura cu asociatiile de proprietari. Asa cum se vede din titlu, aceasta se refera la fiscalitate, penalitati aplicate pentru taxe si impozite datorate statului si neachitatea la timp.


Atentie, nu se pot aplica penalitati la penalitati!

Termen de prescriere la plata - 3 ani de la scadenta.
Termen de prescriere calcul penalitati - 3 ani
Este adevarat ca nu se aplica penalizari la penalizari conform legislatiei.
Dar nu exista in legislatie nici un "termen de prescriere la plata - 3 ani de la scadenta" asa cum spuneti si nici un "termen de prescriere calcul -3 ani".

Prin lege se prescrie doar "exercitarea dreptului la acţiune, sub sancţiunea stingerii dreptului la acţiune" daca acest drept nu a fost exercitat in termenul general de prescriptie de 3ani sau alte termene oprevazute de lege ori stabilit de parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)
Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat cele impuse de furnizor alexberi alexberi Am citit un articol intitulat \"Penalităţi ilegale impuse de Asociaţii locatarilor\". Conform articolului penalitatile corespunzatoare utilitatilor impuse ... (vezi toată discuția)