avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat cele impuse de furnizor

Am citit un articol intitulat "Penalităţi ilegale impuse de Asociaţii locatarilor".
Conform articolului penalitatile corespunzatoare utilitatilor impuse locatarilor pentru intarzierile la plata intretinerii nu pot depasi penalitatile impuse de furnizori.
Adica, daca ENEL percepe 0.004% penalitati/zi este ilegal de a taxa locatarii care intarzie plata intretinerii cu 0.02% pe zi pentru suma corespunzatoare restantelor la ENEL.

Articolul este aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:37, 18 August 2020
Activitatea asociatiilor de proprietari actualmente este guvernata de catre disp L nr 230/2007 care la art 49 prevede
Cheltuielile asociaţiei de proprietari
Art. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Detalii: [ link extern ]

Cuantumul penalizarilor este maxim de 0,2% zi intarziere,comitetul executiv avand competenta sa decida eventual alta valoare mai mica de aplicat la sume cu titlu de restanta
daca e asociatie de locatari nu poate sa aplice penalizari proprii.
Daca e asociatie de proprietari, da, se pot impune penalizari ale asociatiei.
Pana la urma ce tip de asociatie e in acel bloc?
E vorba de asociatie de proprietari. Articolul de asemeni se refera la faptul ca primaria din Iasi a considerat ilegale penalitatile de 0.2% aplicate locatarilor pentru intarzierile la plata utilitatilor pentru care penalitatile sunt mai mici.

Tocmai asta e intrebarea, stiu ca legea asociatiilor de proprietari permite penalitati de pana la 0.2% dar primaria Iasi a considerat acest lucru ilegal in anul 2015.

Redau inca odata link-ul cu articolul [ link extern ] :
Municipalitatea va începe o amplă verificare în rândul asociaţiilor de proprietari. Controlul a fost anunţat ieri de către primarul interimar Mihai Chirica, care a subliniat că există o serie de reclamaţii cu privire la ilegalităţi care ar fi fost săvârşite în mai multe cazuri.

Cea mai flagrantă constă în faptul că unele asociaţii pun penalităţi mai mari decât prevăd furnizorii de utilităţi. „Dacă furnizorul spune 0,001% pe zi de întârziere faţă de scadenţă, am avut şi situaţii de 0,003% şi 0.004%. Este ilegală aplicarea unei penalităţi pentru furnizarea unei utilităţi mai mare decât o prevede cel care furnizează. Mai mult, este ilegală aplicarea unei penalităţi mai mare decât debitul. Desigur, îşi pot aplica penalităţi după cum decide adunarea generală a proprietarilor doar pentru acele servicii pe care le prestează ei ca asociaţie, nu pentru apă, lumină, gaz etc.”, a declarat Chirica.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent de opinia edilul orasului Iasi,actualmente guverneaza disp art 49 L nr 230/2007
Si noi locatarii din imobilele de locuit in comun apreciem ca trebuiesc aduse modificari la legea in vigoare,pana atunci ne revine obligatia sa achitam obligatiile conform dispozitii in vigoare
Daca legiutorul va dispune modificarea cuantumului penalitatilor care pot fi aplicate de catre asociatiile de proprietari ,se va dispune modificarea si completarea L nr 230/2007
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2016
ynocentta, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E doar un articol de presa, scris de presa si interpretat de presa. Apoi orice primar (era interimar in 2015) este si el om iar oamenii mai gresesc si uneori vred ca stapanesc legislatia din orice domeniu. Era probabil un raspuns in campanie sau precampanie, raspuns dat unor restantieri care se pangeau ca administrtorul le aplica penalizari. Sigur ca in campanie nu putea sa le spuna oamenilor sa-si plateasca debitele si a promis ca va face control in asociatii...
Nu are cum sa aplice vreo autoritate din Romania nici un fel de sanctiune unui administrator ce calculeaza penalizarile conform legii.

Alte discuții în legătură

Primăria iași - penalizările aplicate de asociațiile de proprietari sunt aberante și ilegale ! asa123 asa123 Încep Topicul cu rugămintea ca Moderatorii să nu-l șteargă, să-l modifice sau să-l închidă subit, după maxim 1-3 zile, așa cum s-a mai întâmplat ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori raspuns la urmatoarea intrebare: -Asociatia de locatari prin decizia Comitetului Executiv poate stabili penalitati de la asocatie in ... (vezi toată discuția)