avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat cele impuse de furnizor

Am citit un articol intitulat "Penalităţi ilegale impuse de Asociaţii locatarilor".
Conform articolului penalitatile corespunzatoare utilitatilor impuse locatarilor pentru intarzierile la plata intretinerii nu pot depasi penalitatile impuse de furnizori.
Adica, daca ENEL percepe 0.004% penalitati/zi este ilegal de a taxa locatarii care intarzie plata intretinerii cu 0.02% pe zi pentru suma corespunzatoare restantelor la ENEL.

Articolul este aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:37, 18 August 2020
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu a scris:

Haideți sa nu fim... penibili, cum le zice @asd1.
Așadar monseure, eu Adam Grecu, care mai scriu pe forum și la drept vorbind, mai și știu ce scriu, sunt penibil, da?
Eu nu am zis despre tine ca ești penibil, ci am zis ca nu cunoști legislația, fosta si actuala, și te-am sfătuit sa mai citești și, eventual sa înțelegi ce este cu aceste penalizări pe care legislația le cuantifica la valoarea maxima de 0,2% pe zi și care se aplica la orice suma restanta repartizata pe lista de plata - și da, și la hârtia igienica despre care vorbești.
Mai multe chiar ca nu am ce să-ți spun pentru ca observ ca ești calat pe altfel de discuții, de parca aceste penalizări ar intra în contul adminului sau a președintelui as. prop. Cum as putea eu sa te fac sa înțelegi?
Dacă ai puterea de înțelegere, vezi bine ce mai postează și alții, de altfel, oameni instruiți !
Discuțiile despre penalități, mai bine-zis, au început de multa vreme, iar topicul de fata, vezi bine a început de prin aug. 2016, dar iată ca acum a venit aceasta pacoste pe noi, maine-poimâine o sa fie o seceta de n-a văzut Romania, iaca s-a anunțat ca vine și un val de lăcuste - așadar mai tot timpul vom avea câte un motiv de ... tocmai acum, când avem o CRIZĂ ECONOMICĂ ULUITOARE și mulți proprietari (și familiile lor) abia vor avea bani de mâncare !

Ca de-obicei, lui Adam Grecu îi stă gândul cum să mai adune marafeți pentru îndestularea tuturor celor care gestionează „buzunarele” a ... 504 de proprietari. Vai de viața celor care, nu din vina lor, ori nu mai au deloc venituri, ori sunt în șomaj, ori afacerile lor au dat faliment, nu mai zic de cei care mai câștigau bani din turism și acum nu mai câștigă nimic.
Degeaba ai scris atâta, acuzându-mă, că tu crezi că dacă o faci pe micul cămătar sau dictator (în solidar cu președintele și cu membrii Comitetului Executiv), vei avea succes în viață. Chiar nu ai pic de compasiune pentru cei care nu au venituri, să nu mai impui penalizări de 20 de ori mai mari decât cere ANAF (0,01 % pe zi de întârziere), și să ai ca și o dobândă de 74 % pe an ?
Odată ce furnizorii de Utilități Publice impun Asociațiilor de Proprietari un procent de penalizări de maxim 0,03 % pe zi de întârziere (de 7-10 ori mai puțin decât „cerșesc” cei care administrează Bugetul anual al Asociației), nu înțelegem pe ce bază contabilă poate impune Asociația de Proprietari acel adevărat profit pe cârca unor proprietari defavorizați, și asta nu din vina lor, știind că am avut o Pandemie ucigașă.
ADAM GRECU, TU NU ȘTIAI CĂ PE TIMPUL STĂRII DE URGENȚĂ ȘI A ORDONANȚELOR MILITARE, MULTE ASOCIAȚII DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA AU ȚINUT CONT DE PROBLEMELE EXISTENTE, ȘI AU ANULAT SAU AU SUSPENDAT PLATA PENALIZĂRILOR, CEL PUȚIN PENTRU 3-4 LUNI ?
Chiar și această Asociație de Proprietari „mamut” din Târgu Mureș, compusă din 30 de blocuri, a anulat sau a suspendat penalizările, adaptându-se acestei devastatoare crize economico-sanitare mondiale, numai că mulți președinți de Asociații de Proprietari avizi după bani nemeritați, impun abuziv pe listele de plată, penalizări aberante de ... 0,2 % pe zi de întârziere (adică de ... 74 % pe an !!!), cu toate că ANAF impune ca penalizări lunare sume procentuale de maxim ... 0,01 % pe zi de întârziere pentru datoriile fiscale ne-achitate la timp ... adică sume de 20 de ori mai mici decât cer cămătarii de președinți din Asociațiile de Proprietari, cu toate că sunt deja multe familii din România care abia au bani pentru hrana zilnică, nu să plătească niște penalizări fără vreo logică contabilă (sunt exact ca niște amenzi, doar că acestea sunt ilegale, dacă nu au fost impuse de organele competente) !!!
<<< O Asociație de Proprietari din Târgu Mureș, alcătuită din 30 de blocuri (!?) nu calculează penalități de întârziere pentru proprietarii restanțieri, pe toată perioada Stării de Urgență (pentru Martie, Aprilie și Mai 2020). >>>
★ Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2020
asd1, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
incep sa cred ca esti userul flory_mr undecover :)))
sunt curios cum ai ajuns la concluzia ca acesti bani din penalizari ajung in buzunarele presedintilor si a administratorilor


Asociatia de proprietari percepe doua penalitati de intarziere:
1)penalitatea maxima permisa de 0.2% pentru intreaga suma a restantei
2)penalitate suplimentara pentru plata facturilor la utilitati, acestea fiind incluse in suma totala a restantei
Este legal si daca da pe ce articole de lege se bazeaza raspunsul?
Personal mi se pare dubla penalitate si prin asta se ajunge ca penalitatea totala sa fie mai mare decat maximumul de 0.2% specificat in Legea 196/2018 a Asociatiilor de proprietari.
@alexberi,,
Dai cu presupusu' si dumneata... Asa se intampla cand nu citesti legislatia, sau daca o citesti, nu intelegi mare lucru.
Este pentru prima data cand aud/vad o asemenea aberatie.
Citeste cu atentie ce prevede legislatia cu privire la penalizari, unde se discuta, cine aproba procentul de aplicare si celelalte notiuni astfel ca in final, pe lista de plata sa apara acea suma reprezentand penalitatile.
In cazul in care la asociatia ta se intampla asemenea situatie, ar fi o ocazie extraordinara ca in instanta sa se demonstreze cum asociatia caluleaza si aplica doua feluri de penalitati, astfel ca, asa cum afirmi -
Personal mi se pare dubla penalitate si prin asta se ajunge ca penalitatea totala sa fie mai mare decat maximumul de 0.2% specificat in Legea 196/2018 a Asociatiilor de proprietari.

Incearca sa rezolvi aceasta dilema si vino frumusel, aici pe forum si ne mai informezi si pe noi !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primăria iași - penalizările aplicate de asociațiile de proprietari sunt aberante și ilegale ! asa123 asa123 Încep Topicul cu rugămintea ca Moderatorii să nu-l șteargă, să-l modifice sau să-l închidă subit, după maxim 1-3 zile, așa cum s-a mai întâmplat ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori raspuns la urmatoarea intrebare: -Asociatia de locatari prin decizia Comitetului Executiv poate stabili penalitati de la asocatie in ... (vezi toată discuția)