avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat cele impuse de furnizor

Am citit un articol intitulat "Penalităţi ilegale impuse de Asociaţii locatarilor".
Conform articolului penalitatile corespunzatoare utilitatilor impuse locatarilor pentru intarzierile la plata intretinerii nu pot depasi penalitatile impuse de furnizori.
Adica, daca ENEL percepe 0.004% penalitati/zi este ilegal de a taxa locatarii care intarzie plata intretinerii cu 0.02% pe zi pentru suma corespunzatoare restantelor la ENEL.

Articolul este aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:37, 18 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
hob-ule, Cine ai vrea sa-ti raspunda?
Adreseaza si dumneata o intrebare cui trebuie. Daca te referi la mine, le stiu prea bine.
Faza ma deranjeaza cand un nene "se baga" in discutie si nu stie ce vorbeste.
Exemplu:
.... Chiar nu le ajunge președinților de Asociații de Proprietari să ceară un procent de maxim 0,05 %/zi de întârziere la plata întreținerii, știind că Furnizorii de Utilități Publice cer chiar și un procent de penalizări de 0,01-0,02 % pe zi de întârziere pentru plata facturilor de Utilități ???

Legislatia "spune"altceva? Spune. Ei daca spune, am incercat sa-l fac pe dumnealui asd1 sa mai citeasca si apoi sa comenteze.
Asata din partea mea!
Mult succes!
Adam Grecu a scris:

hob-ule, Cine ai vrea sa-ți răspundă ?
Faza ma deranjează când un nene "se bagă" în discuție și nu știe ce vorbește.
Exemplu:
.... Chiar nu le ajunge președinților de Asociații de Proprietari să ceară un procent de maxim 0,05 %/zi de întârziere la plata întreținerii, știind că Furnizorii de Utilități Publice cer chiar și un procent de penalizări de 0,01-0,02 % pe zi de întârziere pentru plata facturilor de Utilități ???
Legislația "spune" altceva ? Spune. Ei dacă spune, am încercat sa-l fac pe dumnealui asd1 sa mai citească și apoi sa comenteze.
Asta din partea mea !


Așa-i că te bucuri că impui pe listele lunare de plată procente de penalizări de 0,2 % pe zi de întârziere (de 74 % pe an), adică de ... 20 de ori mai mare decât cer ca penalizări cei de la ANAF, pentru obligațiile fiscale (0,01 % pe zi de întârziere) ?
Voi, administratorii și președinții, mai sunteți normali (mai aveți moralitate ?), dacă impuneți tocmai acum, când milioane de români nu vor mai avea venituri, iar alții vor da faliment cu afacerile lor. DACĂ LE IMPUNEȚI ȘI PENALIZĂRI CELOR FĂRĂ VENITURI, VĂ LINȘEAZĂ ACEI PROPRIETARI ... UITAȚI DE ACESTE PENALIZĂRI „CRIMINALE” DE 0,2 % PE ZI DE ÎNTÂRZIERE, PENTRU CĂ VEȚI FI ACUZAȚI DE CĂMĂTĂRIE !
Îmi spui și mie care e logica d.p.d.v. contabil, pentru a se impune pe listele lunare de plată penalizări de 0,2 % pe zi de întârziere (de 73 % pe an !!!) pentru plata oricăror sume aflate pe listele lunare de plată a întreținerii (chiar și pentru Fondurile Comune sau pentru ... hârtia igienică pe care o consumă la WC-ul din sediul Asociației ?), știind că ANAF cere penalizări de maxim 0,01 % pe zi de întârziere, adică un procent infim, de ... 20 de ori mai mic, pentru plata întârziată a obligațiilor fiscale bugetare, față de acel procent „criminal” și abuziv de 0,2 % pe zi, impus de președinții Asociațiilor de Proprietari, care pot fi numiți cămătari dacă profită în halul ăsta de proprietarii de imobile care abia au bani de mâncare, fiind obligați să le plătească și salariile acestora ?
Art. 176. - Penalități de întârziere.
(1) Penalitățile de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
(2) Nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
Aici găsiți și jurisprudența referitoare la aceste penalizări:
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-o comunitate mica penalizarea de neplata trebuie sa fie descurajanta (adica, foarte mare) pentru ca riscul este, de asemenea, mare. O asociatie de proprietari nu poate sustine o penalizare a unui rau platnic la nivelul furnizorului sau a ANAF, cum spuneti, pentru ca o face pe seama celorlalti locatari. bun platnici.

Hai sa ne facem toti rau platnici! E criza si vine Mama Omida sa plateasca.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu :) era pt asd1

@asd1 acum ai bagat-o pe aia cu criza.....nu ai bani?vinzi si te muti cu chirie
daca tot vorbesti de moralitate....cat de moral ti se pare ca ceilalti vecini ai tai sa fie la zi cu intretinerea dar sa plateasca penalizari la furnizori din cauza ta?

ti-am zis sa faci un calcul simplu in postul meu anterior, ca poate iti dai seama care sunt repercusiunile asupra unui proprietar si care sunt la nivelul asociatiei
sunt de acord cu penalizarile si le-as face la un procent mai mare
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa nu fim... penibili, cum le zice @asd1.
Asadar monseure, eu Adam Grecu, care mai scriu pe forum si la drept vorbind, mai si stiu ce scriu, sunt penibil, da?
Eu nu am zis despre tine ca esti penibil, ci am zis ca nu cunosti legislatia, fosta si actuala, si te-am sfatuit sa mai citesti si, eventual sa intelegi ce este cu aceste penalizari pe care legislatia le cuantifica la valoarea maxima de 0,2% pe zi si care se aplica la orice suma restanta repartizata pe lista de plata - si da, si la hartia igienica despre care vorbesti.
Mai multe chiar ca nu am ce sa-ti spun pentru ca observ ca esti calat pe altfel de discutii, de parca aceste penalizari ar intra in contul adminului sau a presedintelui as. prop. Cum as putea eu sa te fac sa intelegi?
Daca ai puterea de intelegere, vezi bine ce mai posteaza si altii, de altfel, oameni instruiti !
Discutiile despre penalitati, mai bine-zis, au inceput de multa vreme, iar topicul de fata, vezi bine a inceput de prin aug. 2016, dar iata ca acum a venit aceasta pacoste pe noi, maine-poimane o sa fie o seceta de n-a vazut Romania, iaca s-a anuntat ca vine si un val de lacuste - asadar mai tot timpul vom avea cate un motiv de ... tocmai acum, când avem o CRIZĂ ECONOMICĂ ULUITOARE și mulți proprietari (și familiile lor) abia vor avea bani de mâncare !
Eu, aici nu vreau sa ma dau autotstiutor, dar sunt, asa cum ii place cuiva pe forum sa numeasca administratorii de as. prop. ( cazul meu), drept niste simpli angajati - si la drept vorbind, chiar asa si este,,,
Ei bine, daca eu, ca simplu angajat nu as respecta sarcinile de serviciu cu privire la calculul penalizarilor - ce crezi dumneata ca s-ar intampla cu serviciul meu?
Eu va doresc sa fiti sanatosi, deocamdata mai stati prin casa si o sa depasim si aceasta
CRIZĂ ECONOMICĂ ULUITOARE, sa speram ca vom da drumul la treaba, ne vom reveni si vom avea intelepciunea sa decidem daca mai vrem sa locuim la bloc sau ne mutam in alta parte, unde apa o procuram de la fantana, nu mai avem nici administrator si nici presedinte de bloc, pe strada curge miere si lapte si nimeni nu ne calculeaza penalizari.
Sanatate multa!

Alte discuții în legătură

Primăria iași - penalizările aplicate de asociațiile de proprietari sunt aberante și ilegale ! asa123 asa123 Încep Topicul cu rugămintea ca Moderatorii să nu-l șteargă, să-l modifice sau să-l închidă subit, după maxim 1-3 zile, așa cum s-a mai întâmplat ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori raspuns la urmatoarea intrebare: -Asociatia de locatari prin decizia Comitetului Executiv poate stabili penalitati de la asocatie in ... (vezi toată discuția)