avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati pentru restante la utilitati mai mari decat cele impuse de furnizor

Am citit un articol intitulat "Penalităţi ilegale impuse de Asociaţii locatarilor".
Conform articolului penalitatile corespunzatoare utilitatilor impuse locatarilor pentru intarzierile la plata intretinerii nu pot depasi penalitatile impuse de furnizori.
Adica, daca ENEL percepe 0.004% penalitati/zi este ilegal de a taxa locatarii care intarzie plata intretinerii cu 0.02% pe zi pentru suma corespunzatoare restantelor la ENEL.

Articolul este aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:37, 18 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

Activitatea asociatiilor de proprietari actualmente este guvernata de catre disp L nr 230/2007 care la art 49 prevede
Cheltuielile asociaţiei de proprietari
Art. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere (...), fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

Cuantumul penalizarilor este maxim de 0,2% zi intarziere,comitetul executiv avand competenta sa decida eventual alta valoare mai mica de aplicat la sume cu titlu de restanta

Bine, inteleg ca exista art.49 (eu il consider "criminal", datorita acelui procent incredibil de 0,2%/zi, in timp ce A.N.A.F.-ul ia 0,01%/zi ca penalizari, adica de 20 de ori mai putin decat iau Asociatiile) !
Dar de ce n-am lua in considerare in primul rand Art. 25 al H.G. 1588/2007 - "Norme de aplicare ale Legii 230/2007", care arata mai explicit cum se aplica Legea 230/2007 (daca e norma, e peste Legea 230/2007) si care arata, asa cum zice si primarul Iasiului, ca e ilegal sa ceri penalizari mai mari decat cer furnizorii de Utilitati (cei de la Apa-Canal cer 0,03%/zi):
Alin. (3) - "Dacă terţii impun penalităţi Asociaţiei de Proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;

b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen."
Detalii: [ link extern ]

Va intreb si pe voi, Moderatorii acestei sectiuni, care sunteti Administratori de imobile si cunoasteti legile - in cazul unui proces intentat pentru "Pretentii", ce articol poti invoca mai intai, art.49 din Legea 230/2007, sau art.25, alin.3, lit.a) din H.G. 1588 (Normele de Aplicare a Legii 230/2007) ?
Spune undeva ca primordial este un articol sau altul ? De ce nu se aplica in special art. 25 din H.G.1588, deoarece este din ... Normele de Aplicare ale Legii 230/2007 ?
Cine le da dreptul "sefilor" de Asociatii sa le ceara proprietarilor (care si-asa traiesc aproape de nivelul saraciei) aceste penalizari aberante de 0,2%/zi, pe care eu le consider "criminale", putand fi considerate adevarate amenzi, in conditiile in care Furnizorii de Utilitati cereau un procent maxim de 0,04%/zi (C.E.T.-urile, dar la noi demult nu mai exista), adica de 5 ori mai mult decat "cerseau" cei care conduc Asociatiile, pentru ca, de, le permite Art. 49 !
Acea diferenta de 5 ori pana la 20 de ori pusa in plus de "sefii" Asociatiilor, dau nastere la Abuzuri si Delapidari greu de controlat.
Contraziceti-ma doar daca aveti argumente bazate pe legislatie !
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
asa123, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 26 din HG 1588/2007 se refera la persoanele care trebuie sa plateasca penalizarile, nu se refera la coeficientul de penalizare.
elga50 a scris:
Articolul 26 din H.G. 1588/2007 se referă la persoanele care trebuie să plătească penalizările, nu se referă la coeficientul de penalizare.

De ce președinții Asociațiilor de Proprietari le impun penalizări proprietarilor restanțieri, și pentru alte cheltuieli în afară de facturile pentru Utilități Publice, știind că doar pentru acelea se impun penalizări ?
Cum să impui în mod abuziv și absurd penalizări de 0,02 % pe zi de întârziere și pentru ne-plata la timp a Fondului de Salarii, de Reparații, de Rulment, etc. (chiar și pentru hârtia igienică de la WC-ul Asociației de Proprietari) ?
Astfel, Asociația de Proprietari în culpă face profit de 7 sau de 10 ori mai mare decât fac Furnizorii de Utilități, care cer penalizări chiar și de 0,01-0,02 % pe zi de întârziere, în loc de 0,2 % pe zi, atât cât cer abuziv șefii Asociațiilor de Proprietari (ei cer un procent aberant de 74 % pe an, procent pe care nu-l impune nicio bancă din lume) ?
Chiar nu le ajunge președinților de Asociații de Proprietari să ceară un procent de maxim 0,05 %/zi de întârziere la plata întreținerii, știind că Furnizorii de Utilități Publice cer chiar și un procent de penalizări de 0,01-0,02 % pe zi de întârziere pentru plata facturilor de Utilități ???
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@asd1,,
Ca sa ma exprim foarte elegant - sunteti inafara problemei si dovediti o crasa necunoastere la legislatiei.
Nu mai comentez.
Faceti diligente si schimbati legislatia daca tot sunteti atat de indignat!
macar la matematica te pricepi?ia fa un calcul simplu
1 ap restanta 100ron x 0.2% pe zi =?
1 factura restanta pe asociatie: 40ap x 100ron x 0.02% pe zi =?


Alte discuții în legătură

Primăria iași - penalizările aplicate de asociațiile de proprietari sunt aberante și ilegale ! asa123 asa123 Încep Topicul cu rugămintea ca Moderatorii să nu-l șteargă, să-l modifice sau să-l închidă subit, după maxim 1-3 zile, așa cum s-a mai întâmplat ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori raspuns la urmatoarea intrebare: -Asociatia de locatari prin decizia Comitetului Executiv poate stabili penalitati de la asocatie in ... (vezi toată discuția)