potrivit legi se pot impune restantierilor penalizari comform sistemului propiu de penalizari si in acelasi timp penalizari ce le impun furnizori de servicii pentru intarzierea la plata a facturilor ?
Sunt penalizari distincte cele aplicate de catre furnizor pentru neplata in termen a facturilor si cele aplicate de catre asociatia de proprietari pentru neplata cotelor lunare de intretinere
nu am inteles , un restantier care are 4 luni restanta i se aplica un procent de penalizari ce rezulta din sistemul propiu de penalizari , in aceasta perioada datorita si acestui restatier sau facut intarzieri la facturi catre furnizori pentru care s-a perceput penalizari intarziere , este corect sa se aplice doua feluri de penalizari pentru aceasi persoana ?
Stimate domn,
Ori nu stiti si va inteleg, ori stiti si ne testati:
Fiecare asociatie poate sa adopte un Sistem propriu de penalizari, deci un sistem, nu doua...
Poate ca ati observat ca furnizorii aplica valori ale penalizarilor mai mici (decat poate aplica asociatia (max. 0,2%/zi de intarziere).
La noi la IASI, furnizorii aplica penalizari in valoare de:
- furnizorul de apa, 0,03%;
- furnizorul de salubritate, la fel, 0,03%;
- furnizorii de energie termica s-au tot schimbat, iar pe ultima factura nu am gasit nicio informatie in acest sens;
Bun, cum trebuie sa procedeze asociatiile?
Ori aplica procentul legal de 0,2% pe zi intarziere - stabilit si prin sistemul propriu de penalizari pentru orice suma restanta care a depasit cu 30 zile data scadenta, ori aplica sumele calculate de catre furnizori ce apar distinct pe facturile emise si le repartizeaza doar proprietarilor restantieri.
Exemplu:
Totalul penalizarilor pe luna in curs este de 250 lei, iar totalul sumelor restante ale proprietarilor care nu si-au achitat obligatiile catre asociatie din luna anterioara este de 4530 lei;
Se face raportul; 250/4530 = 0,055187...
Apoi acest coeficient se inmulteste cu fiecare suma restanta a proprietarului restantier. Desigur, suma totala rezultata trebuie sa fie egala cu 250 lei.
Acest calcul se repeta in fiecare luna, iar sumele respective se trec pe lista de plata in dreptul fiecarui proprietar restantier.
Sigur ca da, dupa ce asociatia incaseaza sume provenite din penalizari, este obligata sa le achite la casieria furnizorului - aceasta in cazul ambelor sisteme de penalizari adoptate.