Am o curiozitate personală legată de pontarea automată a orelor de muncă. O anume firmă folosește un sistem automat de pontare iar acel sistem contorizează orele de muncă în incrementale de 15 minute (deci nu se poate lucra 7 ore și 55 de minute ci doar 7 ore 45 sau 8 ore etc).
Rotunjirea se face prin lipsă, evident. Adică un angajat care pornește sistemul de pontare la ora 9:01 dimineață și pleacă la 16:59 are 7:30 pontate în sistem, adică are nevoie să mai facă încă 30 de minute pentru a nu intra la belele.
Este adevărat că poate nu este prea nesemnificativ acest lucru dar dacă o persoană se loghează la 9:01, 9:16, 9:31 etc. efectiv lucrează 15 minute inutil. Dacă face asta de 10 ori pe lună deja avem 2 ore jumate de overtime neplătit.
Știu că acest lucru este stipulat diferit în funcție de țară și sunt curios dacă este sau nu legal în România sau dacă măcar avem vreo lege care să reglementeze această practică?
În caz contrar un angajator ar putea duce asta la extreme și contoriza în incrementale de 30 de minute sau chiar o oră ceea ce clar ar fi un abuz.
In Romania nu este legiferata o astfel de situatie.
Art.119 C.mun. prevede ca, angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Program de munca
vasilmia
Lucrez la o companie, formata din mai multe segmente , unde programul de lucru este de 8 ore.Schimbul 1 de la ora 7-15.La intrare muncitorii se ponteaza in ... (vezi toată discuția)