avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum public pe proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum public pe proprietate privata

Va rog foarte mult ajajutati-ma cu cateva sfaturi.Tatal meu a decedat cu putin timp in urma.El a mostenit mai multe terenuri agricole.Langa doua dintre ele s-au constrit cateva case dar drumul de acces se afla in capetele opuse.Tata si cativa vecini s-au pus de acord ca sa lase un drum agricol care-i sectiona terenurile in doua.O persoana a cumparat o gradina in zona ca sa-si construiasca o casa.Acea persoana are pretentia sa-i las drum drum de acces deoarece lui i s-a spus de la primarie ca acolo aste drum public.Am scos de la primarie schita terenurilor si doar in capatul opus al terenurilor figureaza drum de acces.Un domn de la urbanism pretinde ca drumul lasat de tata si vecini de comun acord figureaza ca drum public si schita de la registrul agricol nu mai este valabil.Indrumati-ma va rog ce sa fac sa le demonstrez ca nu este drum public acolo.Va multumesc foarte mult.
Buna sara,
Daca cel ce a cumparat terenul va va actiona in instanta, va avea castig de cauza avand in vedere ca acela va fi un drum de servitute.
Aveti dreptul sa-i solicitati fie chirie fie sa-i vindeti terenul respectiv.
Misha23 a scris:

O persoana ... are pretentia sa-i las drum ...deoarece ... i s-a spus de la primarie ca acolo e drum public.
Un domn de la urbanism pretinde ca drumul lasat de tata si vecini de comun acord figureaza ca drum public
Indrumati-ma va rog ce sa fac sa le demonstrez ca nu este drum public.


Ce-i aia "i s-a spus"? Şi de când ar trebui să demonstrati dvs. contrariul a ceea ce se zice ca s-ar fi zis? Haida-de! Unde scrie?

Si unde zice domnu' că figurează? În vreo poză cu urme de ...potcoave? Sau in vreo hotarare, în vreun inventar al bunurilor din domeniu public al unitatii administrativ-teritoriale (art 21 din Legea 213/1998)? Asta ar fi altceva! Dar atunci ar trebui sa va comunice un numar, o poziţie din inventar... Altminteri parcă nu l-aş crede doar aşa fiindcă o fi el simpatic şi tatal dvs. niţel cam îngropat ca să-şi mai amintească una, alta. Vecinii ce ştiu? Ce acte s-au încheiat cu privire la acea trecere/acel drum?

Şi ce înseamna "drumul de acces se află la capetele opuse"? Proprietarii acelor case aveau iesire la un drum public, niţel mai departe, dar s-au inteles totuşi cu tatal dvs. să treacă pe terenul lui (să le constituie un drept de trecere)?

Şi terenul doamnei, aşişderea? Are ieşire la calea publică, dar mai întortocheată?
Poate să obţină drept de trecere proprietarul fondului care este LIPSIT de acces la calea publică. Lenea de-a ajunge până la ea nu-i ... constitutivă de drepturi.


Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2015
romascanu, moderator
Persoana care a cumpărat o grădină poate solicita vânzătorului asigurarea unui drum de acces la calea publică
În caz că vânzătorul nu mai are teren în zonă, drumul de acces se va stabili prin instanță (deoarece se vede clar că nu există învoială)acesta fiind solicitat tuturor proprietarilor peste care va trece.
Schița cadastrală dacă nu este însoțită de un act juridic care să ateste existența unui drept de servitute , este doar un document tehnic.
Solicitați de la primărie, în scris, situația juridică a respectivului drum în sensul că să vă spună dacă este drum public, arătat ca atare în inventarul bunurilor care aparțin UAT, sau este drum privat care aparține riveranilor. sau cui aparține. Aceasta va fi dovada d-voastră în legătură cu situația juridică a resp. drum.
Faptul că v-a spus d-l de la urbanism ceva sau d-l de la ...nu înseamnă absolut nimic fără a fi făcută dovada cu acte. și înregistrarea acestuia în inventar. Cumpărătorul grădinii are trecut în Certificat de urbanism (pe care îl puteți solicita) și în contract de vc. vreun drept dacă îl are.
PS.- fiecare municipiu are un inventar al bunurilor din domeniul public , dispoziție HG548/1999PRIVIND NORMELE TEHNICE DE INVENTARIERE
Puteți solicita la MO inventarul bunurilor domeniului public al localității de care aparțineți
I-a zis, i-a zis, dar de scris, i-a dat ceva scris?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primul act se considera cel legal ? doberv doberv am un titlu de proprietate pe care scrie clar ca la sud ma invecinez cu \"drum stradal\" problema e ca in urma cu multi ani acel drum a fost inchis si eu nu ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat de urbanism ionutserban ionutserban Buna Ziua! In ultimele 2 saptamani am niste probleme destul de mari cu primaria dupa cum urmeaza. La inceputul anului am achizitionat un teren rezultat in ... (vezi toată discuția)
Nedumerire privind limita de terenuri si caile de acces la terenuri. ContSters231903 ContSters231903 Buna ziua!! Sunt foarte nedumerit si pot sa zic si suparat..Parintii mei au un teren lasat mostenire de catre parintiii lui tata unde si-au construit si ... (vezi toată discuția)