Buna seara. Ma tem ca am facut o greseala... iertind un vinovat.
Locuiesc in actualul apartament de multi ani. De citiva ani insa, exista un soi de conflict mocnit cu o vecina (de pe alt etaj). Din nu stiu ce motive, imi face tot felul de sicane marunte sau medii. Am incercat sa o ignor, tocmai in ideea de a nu amplifica acest conflict. Astazi insa, unul din fii sai, care este jandarm, m-a intilnit pe strada si m-a agresat (tras-impins incercare de a lovi cu pumnul) si m-a amenintat spunind: iti iau gitul, te tai cu cutitul, te bat pina te omor... daca te mai iei de mama. El asta crede, numai pentru ca asa i-a povestit mama sa. Pe el il cunosc de mai multi ani decit pe mama sa, prin natura serviciului. Nu am avut niciodata nici un fel de problema, chiar ne simpatizam, pina azi. Nu intelegeti gresit: eu sint pensionara, de virsta mamei sale. Dar, pensionara fiind si singura, m-am speriat de gestul sau si am chemat echipajul de Politie.
Ei bine, vazind ca este vorba de un jandarm si fost coleg de al lor, politistii au incercat sa-mi explice ca e mai bine sa-l iert, ca noi raminem vecini si nu e bine... etc. Am gindit ca daca ignorindu-i ei au interpretat asta ca o teama, ce vor face daca ii iert? Si am decis sa fac plingerea. Dar, a mai aparut un vecin (tot politist sau militar, nu stiu exact), si toti trei au reluat convingerile. Au venit cu ideea: vecinul vinovat sa-si ceara scuze. Inghetata de frig, inca tremuram de teama de la agresiune, gindindu-ma tot eu ca ii fac probleme la serviciu, l-am iertat. Si nu s-a mai facut nici proces-verbal.
Atunci unul din politisti a reluat motivarile pentru care a facut asta si, printre altele a spus: i-am intrebat daca au plingere din partea dumneavoastra si au spus ca nu. Adevarat, nu le-am facut plingere. Insa atunci am realizat ca vinovatii pe asta mizeaza: lipsa plingerilor. Daca ma vor mai agresa, ori va fi "prima fapta", ori Politia va considera ca eu sint vinovata pentru ca nu am depus nici o plingere la nici una din multele sicane pe care mi le fac, si nici la agresiune.
Nu stiu ce sa fac de acum inainte, cum sa abordez aceasta problema. Va rog sa ma sfatuiti. Multumesc.
P.S. Nu reusesc sa-mi dau eama la ce categorie se incadreaza.
Vecinul-jandarm era in timpul liber. El, sustine ca e in concediu. Era in civil si sigur nu venea de la serviciu. Mie mi s-a parut ca era beat. Politistii au spus ca nu. Eu nu consider starea de ebrietate o scuza. Martori au fost. Din pacate pentru mine, doua femei in virsta (vecine la al doilea bloc) care probabil de teama nu vor spune nimic si, trecatori straini pe care nu mai am cum sa-i gasesc. Le voi cauta miine pe cele doua femei sa vad ce spun.
Mama sa, imi lasa gunoi la usa, mi-a rupt cutia de scrisori si a incercat sa o incendieze, scuipa ostentativ in urma mea pe strada, cauta in tomberonul de gunoi "probe" ca as folosi lucruri nepermise si alte lucruri de acest fel. Acum constat ca isi minte feciorul ca eu vorbesc depreciativ la adresa sa. Ar merita dupa toatee faptele, dar nu o fac; stiu ce fel de om este.
Puteti depune plangere, indicati ca martori cele doua vecine, vor fi citate sa vina sa depuna marturie si trebuie sa spuna adevarul.
Tineti cont ca fiind vorba de o infractiune pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.