avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termenul de 3 luni de la infiintare poprire
Discuție deschisă în Executare silită

Termenul de 3 luni de la infiintare poprire

Buna ziua,

Citesc in articolul 780 alin 5 litera C Cod Procedura Civila ca in mod normal nu ar trebui poprite veniturile din salariu pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii acesteia.
Se aplica acest articol ca vad in jurul meu si acum mi se intampla si mie ca odata sosita decizia de poprire cu titlu executoriu la locul de munca se opreste inca din prima luna cuantumul de 1/3.
Este normal acest lucru?
Cui trebuie sa ma adresez pt respectarea acestui termen?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 13:05, 26 Octombrie 2015
N-ati inteles textul art. 780 alin. 5 lit. c. Este vorba despre venituri salariale viitoare. Asadar, daca firma la care munciti va plateste in avans pentru tot anul 2016, suma cuvenita pentru primele 3 luni de la data infiintarii popririi nu poate fi poprita. Care firma plateste salariul in avans pentru peste 3 luni? Niciuna. Insa legiuitorul a prevazut pana si asta!. Asa, ca sa fie.
Art. 781 ( după renumerotare fostul 780 este 781 ) alin. 5 lit. c se referă exclusiv la acele situații în care debitor este persoana juridică. Nu se pot popri sumele de bani reprezentând drepturi salariale ale angajaților debitoarei, pe termen de 3 luni. mai pe românește, deși este contul poprit, firma poate ridica 3 luni de zile, în fiecare lună, drepturile salariale ale angajaților săi.

c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.

După cum vedeți, textul de lege se referă la sume de bani aferente PLĂȚII drepturilor salariale. Persoana fizică nu plătește drepturi salariale decât dacâ este o entitate economică fără personalitate juridică. Nu cred căeste cazul în speța noastră.
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
@Ilie1111
Corecte toate observatiile d-voastra mai putin cea privind faptul ca s-ar referi numai la persoane juridice. Aceasta este gresita pentru ca nimic nu impiedica o persoana fizica sa angajeze o alta persoana fizica (ma refer la un contract de munca intre Ilie Popescu si Ilie Ionescu, nu intre I.I. I.F. cab. av. etc Ilie Popescu si Ilie Ionescu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Popriri salariu adimct2007 adimct2007 Cum se procedeaza in cazul in care executorul judecatoresc dispune infiintarea popririi pe drepturile salariale ale unui salariat avand in vedere ca Art. 780. ... (vezi toată discuția)
Executare silita, poprire in primele 3 luni Yellow Yellow Legat de o executare silita, am vazut ca atunci cand se pune poprire pe salariu, exista un termen de 3 luni in care nu e voie sa iei bani din salariu, cu ... (vezi toată discuția)
Proprire pe cont bancar si salariu - noul cod de procedura civila lianasan lianasan Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu prevederile noului cod de procedura civila in ceea ce priveste proprirea pe contul bancar/salariu. Conform Art. ... (vezi toată discuția)