avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Lucrările suplimentare depasesc cele 20% din valoarea ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Lucrările suplimentare depasesc cele 20% din valoarea Contractului atribuit initial

Buna dimineata !

Va rog frumos sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema:
- recent am incheiat un Contract de executare lucrari la un imobil
- constructorul, cu dirigintele de santier, proiectantul si
impreuna cu un reprezentant al institutiei noastre
au constatat ca au aparut lucrari neprevazute, suplimentare,
care nu au fost incluse în contractul iniţial,
dar care datorită unor circumstanţe imprevizibile au devenit necesare
pentru îndeplinirea contractului în cauză.
- refacand proiectul si conform noului Deviz de lucrari,
am constatat ca valoarea cumulată a contractului atribuit şi a
actului aditional pe care am fi vrut sa il incheiem
pentru lucrări suplimentare
depaseste cele 20% din valoarea Contractului atribuit initial.

- va rog sa imi spuneti, in aceasta situatie:
1. - nu se mai poate face un Act aditional la primul Contract,
intrucat nu ne mai putem incadra
in prevederile art.122 lit.i din OUG nr.34 /2006 ?
( nu sunt indeplinite conditiile cumulative )
2. - se face o Notificare de reziliere a primului Contract, initial ?
3. - se va face un nou Contract ?
4. - Devizul de lucrari si noul Contract
vor cuprinde si lucrarile /serviciile suplimentare ?
Diverse si neprevazute ›
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 12:25, 29 Octombrie 2015
Nu exista temei legal in cazul asta, de reziliere a contractului initial.

Daca lucrarile suplimentare pot fi separate de executia lucrarii din contract, trebuie un contract nou doar pentru ele, atribuit prin procedura competitiva.

Daca lucrarile suplimentare nu pot fi separate de executia lucrarii din contract, puteti face o negociere pe 122, lit.b (motive tehnice) cu executantul si incheia act aditional.

Si intr -un caz si in altul trebuie sa aveti deviz separat pentru lucrarile suplimentare si sa justificati foarte temeinic, indiferent de incadrarea procedurii, printr -o nota, pe baza dispozitiilor de santier si instructiunilor de modificare, imprevizibilitatea si necesitatea lucrarilor.
- lucrarile suplimentare nu pot fi separate de executia lucrarii din contract
- executantul aintocmit un Memoriu in care a aratat
/a justificat necesitatea lucrarilor suplimentare,
ca acestea au aparut in mod imprevizibil si sunt absolut necesare.
- s-a intocmit o Nota de constatare,semnata de institutia noastra,
dirigintele de santier si executant.
- in consecinta, s-a refacut Proiectul, iar Devizul nou cuprinde intreaga lucrare,
Nu s-a facut un deviz separat pentru lucrarile suplimentare.
- lucrarile suplimentare trebuiesc executate inainte de
lucrarile Contractului initial.
Deci, nu poate exista mai intai Contractul initial cu lucrarile finale,
inainte de lucrarile suplimentare care trebuiesc facute mai inainte de lucrarile initiale.
De aceea Contractul initial s-a reziliat.
- s-a facut o negociere cu executantul
- apoi intentionam sa incheiem un nou Contract care sa cuprinda
lucrarile suplimentare + lucrarile initiale din Contractul initial
care acum au ajuns sa se execute la final
si care sunt legate de lucrarile initiale.

- nu este corect sa se faca un Act aditional la Contractul initial
cu lucrarile suplimentare care trebuiesc executate inainte de
lucrarile mentionate in Contractul initial.

Va rog foarte mult sa imi spuneti
daca este corect cum procedam ?
Nu este corect ce faceti.

Un contract nu poate fi reziliat din punct de vedere juridic,pentru ca au aparut lucrari suplimentare, pentru ca ulterior sa se incheie altul.
Care este temeiul juridic in baza caruia ati reziliat contractul ?

Este evident si normal ca lucrarile suplimentare trebuie sa se execute inainte de alte lucrari din cadrul contractului initial, nu asta e problema. Nu ordinea in care se executa este importanta.

Daca vreti, in loc de act aditional puteati incheia contract separat, doar pentru lucrarile suplimentare, dar atribuirea lui sa fie facuta tot prin art.122, lit.b.

Daca vor mai apare de 10 ori lucrari suplimentare, veti avea 10 contracte reziliate pentru o lucrare ? In ce temei legal reziliati contractele pe banda rulanta ?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
vlad nicolae, moderator
- temeiul juridic in baza caruia a fost reziliat contractul:
Art.122 lit.i din OUG nr.34 /2006

- acest articol nu ne permite sa incheiem un Act aditional la
Contractul initial,
intrucat valoarea lucrarilor suplimentare depasesc
20% din valoarea contractului iniţial:

- atunci când este necesară achiziţionarea unor lucrări sau servicii suplimentare/adiţionale, care nu au fost incluse în contractul iniţial, dar care datorită unor circumstanţe imprevizibile au devenit necesare pentru îndeplinirea contractului în cauză, şi numai dacă se respectă, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
- atribuirea să fie făcută contractantului iniţial;
- lucrările sau serviciile suplimentare/adiţionale să nu poată fi, din punct de vedere tehnic şi economic, separate de contractul iniţial fără apariţia unor inconveniente majore pentru autoritatea contractantă sau, deşi separabile de contractul iniţial, să fie strict necesare în vederea îndeplinirii acestuia;
- valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale care vor fi încheiate pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare ori adiţionale să nu depăşească 20% din valoarea contractului iniţial;

Detalii: [ link extern ]

Totodata, lucrarile suplimentare aparute
trebuiesc facute inainte de lucrarile cuprinse in Contractul initial.

Nu putem incheia contract separat, doar pentru lucrarile suplimentare,
intrucat Proiectul si Devizul refacute
cuprind intreaga lucrare,
ca si cum s-ar lua de la capat totul.
Constructorul si-a refacut Oferta.
Negocierile deja au avut loc
pentru un nou Contract cu constructorul.

Va rog din suflet sa imi spuneti cum trebuie procedat !
1. Art.122 din OUG 34, (cu detalii cu tot) stabileste conditiile in care se poate organiza o procedura de NFPA .
Nu are nicio legatura si nu poate constitui temei legal de reziliere a unui contract..
Va poate confirma eventual si juristul institutiei dvs.

2. Faptul ca proiectantul a refacut integral devizul nu este motiv de invocare ca lucrarile suplimentare nu pot fi separate ca deviz si achizitionate ca atare.
Il poate reface corespunzator.

Nu proiectantul face legi, inventand noi metode de continuare a lucrarilor, prin rezilierea contractelor de x ori, ci legea trebuie respectata de proiectant, lucrarile suplimentare trebuind evidentiate si justificate separat.

Proiectantul trebuie sa respecte toate legile, inclusiv pe cea a achizitiilor publice.
Se poate reface proiectul, cu evidentierea lucrarilor suplimentare separat, care pot fi achizitionate suplimentar, asa cum ii spune si numele achizitiei.

Atat timp cat ati reziliat deja vechiul contract si ati finalizat procedura de atribuire a unui nou contract, nu stiu ce vreti sa mai stiti despre cum trebuie procedat.

Si ca am dreptate, si ca nu am, raspunderea este a dvs. in fata organelor de control ce vor veni.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
vlad nicolae, moderator

Alte discuții în legătură

Negociere fara publicare de anunt ianis31 ianis31 Am un contract de executie a unui studiu de fezabilitatecare pentru reabilitarea unui drum, care s-a finalizat in urma cu 4 luni. Acum constat ca am finantare ... (vezi toată discuția)
Act aditional si negociere fara publicare? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Suntem o AC care a incheiat cu un operator economic un contract de lucrari pentru alimentare cu apa potabila a unei comune, prin procedura de ... (vezi toată discuția)
Suplimentarea valorii contractului de lucrari-ajutor laluca laluca In anul 2010 s-a incheiat un contract de lucrari pentru o cladire.Acum constructorul vine cu un act aditional de suplimentare a valorii contractului ... (vezi toată discuția)