In primul; rand trebuie sa va reamintesc ca rolul unui forum este de a permite schimbul de opinii intre persoane cu aceleasi preocupari, in speta, achizitiile publice.
Aceste opinii pot fi mai mult sau mai putin aplicabile, dar nu pot fi respinse, fiind respectat dreptul la libertatea opiniei, atat timp cat emitentul lor nu incalca normele generale juridice si morale aplicabile.
Sa nu uitam ca in domeniul achizitiilor publice lucram cu legi, inclusiv cele penale, si nu ne permitem sa emitem acte si contracte in baza unor opinii exprimate pe forum, pentru ca ne poate costa.
Pe un forum putem eventual doar sa ne orientam intr-o directie de actiune.
In situatia in care un utilizator are nevoie de solutii corecte si viabile, pe care doreste sa le aplice, are posibilitatea de a contacta o persoana de specialitate in domeniu, caruia sa ii puna la dispozitie totalitatea informatiilor pe care le poseda, si care in baza acestor informatii ii poate oferi o solutie justa.
Postarea unor informatii sumare intr-un forum nu poate avea consecinta decat primirea unor opinii, asa cum am spus mai sus, care pot fi corecte sau nu.
De exemplu, fara a schimba foarte mult datele problemei, nu ati mentionat initial ca, contractul respectiv a fost atribuit prin incredintare directa, nu prin procedura de achizitie competitiva (LD, LR, CO, NPPA).
In acest caz, in principiu, puteti inceta contractul cu comunul acord al partilor, nefiind susceptibile incalcarea unor principii, precum evitarea concurentei, lipsa transparentei, etc..
Incheierea ulterioara a unui nou contract este la randul ei conditionata de mai multe elemente pe care doar dvs. le stiti: daca s-a executat ceva din contractul initial, conditiile juridice in care s-a stabilit acordul partilor prin care acesta a fost anulat, daca valoarea noua se mai incadreaza pentru achizitie directa, etc., etc..
Mai ales, daca nu s-a executat nimic initial, trebuie justificat de ce se incheie noul contract cu acelasi operator economic si nu se efectueaza o selectie (indiferent de valoarea lui).
In nici un caz, nu se poate organiza o NFPA in baza art.122, lit.i, in conditiile in care nu exista un contract (fiind anulat de dvs) la care sa se execute lucrari care "au devenit necesare pentru îndeplinirea contractului în cauză " (cf.art.122,i).
Din datele sumare pe care le-ati prezentat aici, eu unul as anula acel NFPA organizat pe 122, lit.a), in temeiul , alin.1, lit. c si alin.4, lit. b) din art. 209 si as organiza o noua achizitie, inclusiv cu refacerea documentelor initiatoare (dupa caz, NE, Referat, PAAP, etc)
Dintre toate relele posibilele, acesta este cel mai mic - imi recunosc greseala, dar am remediat eroarea si nu am incalcat niciun principiu si nici nu am produs prejudicii. Mai ramane doar sa vedeti cum o lamuriti cu operatorul economic, care probabil ca va contesta.
Dar asa cum v-am spus, decizia este a dvs., functie de toate datele concrete pe care le aveti la dosar si pe care doar dvs le cunoasteti.