avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Lucrările suplimentare depasesc cele 20% din valoarea ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Lucrările suplimentare depasesc cele 20% din valoarea Contractului atribuit initial

Buna dimineata !

Va rog frumos sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema:
- recent am incheiat un Contract de executare lucrari la un imobil
- constructorul, cu dirigintele de santier, proiectantul si
impreuna cu un reprezentant al institutiei noastre
au constatat ca au aparut lucrari neprevazute, suplimentare,
care nu au fost incluse în contractul iniţial,
dar care datorită unor circumstanţe imprevizibile au devenit necesare
pentru îndeplinirea contractului în cauză.
- refacand proiectul si conform noului Deviz de lucrari,
am constatat ca valoarea cumulată a contractului atribuit şi a
actului aditional pe care am fi vrut sa il incheiem
pentru lucrări suplimentare
depaseste cele 20% din valoarea Contractului atribuit initial.

- va rog sa imi spuneti, in aceasta situatie:
1. - nu se mai poate face un Act aditional la primul Contract,
intrucat nu ne mai putem incadra
in prevederile art.122 lit.i din OUG nr.34 /2006 ?
( nu sunt indeplinite conditiile cumulative )
2. - se face o Notificare de reziliere a primului Contract, initial ?
3. - se va face un nou Contract ?
4. - Devizul de lucrari si noul Contract
vor cuprinde si lucrarile /serviciile suplimentare ?
Diverse si neprevazute ›
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 12:25, 29 Octombrie 2015
Va rog mult de tot sa imi spuneti:

Daca s-a gresit, se mai poate indrepta ceva ?

- daca s-a reziliat Contractul initial,
cum trebuie procedat pentru incheierea unui nou Contract ?

- este vorba despre o achizitie directa,
nu s-a facut licitatie sau ....
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
oanaportar, utilizator
In primul; rand trebuie sa va reamintesc ca rolul unui forum este de a permite schimbul de opinii intre persoane cu aceleasi preocupari, in speta, achizitiile publice.
Aceste opinii pot fi mai mult sau mai putin aplicabile, dar nu pot fi respinse, fiind respectat dreptul la libertatea opiniei, atat timp cat emitentul lor nu incalca normele generale juridice si morale aplicabile.

Sa nu uitam ca in domeniul achizitiilor publice lucram cu legi, inclusiv cele penale, si nu ne permitem sa emitem acte si contracte in baza unor opinii exprimate pe forum, pentru ca ne poate costa.
Pe un forum putem eventual doar sa ne orientam intr-o directie de actiune.

In situatia in care un utilizator are nevoie de solutii corecte si viabile, pe care doreste sa le aplice, are posibilitatea de a contacta o persoana de specialitate in domeniu, caruia sa ii puna la dispozitie totalitatea informatiilor pe care le poseda, si care in baza acestor informatii ii poate oferi o solutie justa.

Postarea unor informatii sumare intr-un forum nu poate avea consecinta decat primirea unor opinii, asa cum am spus mai sus, care pot fi corecte sau nu.

De exemplu, fara a schimba foarte mult datele problemei, nu ati mentionat initial ca, contractul respectiv a fost atribuit prin incredintare directa, nu prin procedura de achizitie competitiva (LD, LR, CO, NPPA).

In acest caz, in principiu, puteti inceta contractul cu comunul acord al partilor, nefiind susceptibile incalcarea unor principii, precum evitarea concurentei, lipsa transparentei, etc..

Incheierea ulterioara a unui nou contract este la randul ei conditionata de mai multe elemente pe care doar dvs. le stiti: daca s-a executat ceva din contractul initial, conditiile juridice in care s-a stabilit acordul partilor prin care acesta a fost anulat, daca valoarea noua se mai incadreaza pentru achizitie directa, etc., etc..
Mai ales, daca nu s-a executat nimic initial, trebuie justificat de ce se incheie noul contract cu acelasi operator economic si nu se efectueaza o selectie (indiferent de valoarea lui).

In nici un caz, nu se poate organiza o NFPA in baza art.122, lit.i, in conditiile in care nu exista un contract (fiind anulat de dvs) la care sa se execute lucrari care "au devenit necesare pentru îndeplinirea contractului în cauză " (cf.art.122,i).

Din datele sumare pe care le-ati prezentat aici, eu unul as anula acel NFPA organizat pe 122, lit.a), in temeiul , alin.1, lit. c si alin.4, lit. b) din art. 209 si as organiza o noua achizitie, inclusiv cu refacerea documentelor initiatoare (dupa caz, NE, Referat, PAAP, etc)
Dintre toate relele posibilele, acesta este cel mai mic - imi recunosc greseala, dar am remediat eroarea si nu am incalcat niciun principiu si nici nu am produs prejudicii. Mai ramane doar sa vedeti cum o lamuriti cu operatorul economic, care probabil ca va contesta.

Dar asa cum v-am spus, decizia este a dvs., functie de toate datele concrete pe care le aveti la dosar si pe care doar dvs le cunoasteti.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
vlad nicolae, moderator
Mii si mii si mii de multumiri pentru lamuri !
Sa aveti o zi minunata si plina de succese !
Daca ati fi solicitat opinii la momentul aparitiei problemei (necesitatea lucrarilor suplimentare) nu dupa tratarea ei, v-ar fi fost mult mai simplu si usor.

Va urez succes.
Da aveti mare dreptate.
Va multumesc pentru enormul ajutor.
Multumesc pentru urari.
Va doresc tot ce este mai bun din lume !
O zi minunata in continuare !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere fara publicare de anunt ianis31 ianis31 Am un contract de executie a unui studiu de fezabilitatecare pentru reabilitarea unui drum, care s-a finalizat in urma cu 4 luni. Acum constat ca am finantare ... (vezi toată discuția)
Act aditional si negociere fara publicare? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Suntem o AC care a incheiat cu un operator economic un contract de lucrari pentru alimentare cu apa potabila a unei comune, prin procedura de ... (vezi toată discuția)
Suplimentarea valorii contractului de lucrari-ajutor laluca laluca In anul 2010 s-a incheiat un contract de lucrari pentru o cladire.Acum constructorul vine cu un act aditional de suplimentare a valorii contractului ... (vezi toată discuția)