avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda si retinere certificat la autovehicul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda si retinere certificat la autovehicul inmatriculat in Grecia, pentru folii pe geamuri laterale fata

Buna seara!
In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia.
Astazi am fost oprit in trafic de un echipaj al politiei rutiere, amendat si aplicata retinerea certificatului de inmatriculare pe motiv ca pe masina exista, pe geamurile laterale fata, instalata folie de culoare inchisa.
Masina este inmatriculata in stat membru UE. Foliile instalate sunt 100% legale si omologate in Grecia. Toate actele sunt la zi, starea tehnica este impecabila.
Totusi agentul a ales sa-mi aplice 9 puncte-amenda (945RON) si retinerea certificatului de inmatriculare.
Decizia o vad absurda si imi permit sa zic chiar abuziva.
Conventia de la Geneva si directivele Europene valoreaza exact "zero".
Amenda se plateste 50% in 48 de ore. De certificat nu am asa mare nevoie. Fiind legale foliile in Grecia, o sa le explic ce s-a intamplat si-mi elibereaza altul nou. Asta avand in minte ca nu am incalcat nici o lege la greci.
Din pacate nu pot face contestatie, timpul fiind scurt si trebuie sa ma intorc. Nici nu m-as putea intoarce in tara cand se va fi dat o rezolutie in cazul inceperii unui proces de contestare.

Ce pot rezolva si ce se face intr-o situatie asemanatoare? Nu ar strica sa recuperez certificatul de inmatriculare, sa scap de niste drumuri in plus.
Nu sunt de acord sa dau foliile jos, ele fiind legale in Grecia.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 00:27, 26 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
nu inteleg ce o tineti intr-una cu certificatul foliei sau mai stiu eu ce... In irlanda nu se da niciun astfel de certificat... trebuie sa ai vizibilitate 65% la ferestrele din fata si parbriz... pe spate nu e limita... si asta se verifica numai la NCT (ITP-ul irlandez...) o data la 2 ani... Asta inseamna ca ca daca un turist irlandez vine in vizita in Romania ii ia Garcea certificatul de inregistrare???? Sa fim seriosi...
ducumentare : [ link extern ] -/
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2015
cininu, utilizator
@andrei

Hotararea impunerii de obligatii suplimentare in sarcina soferilor de masini cu volan pe partea dreapta este motivata de numarul mare de accidente cauzate/implicate de aceste vehicule
Referitor la conducerea de vehicule cu folii aplicate pe geamuri,trebuie sa fiti de acord ca soferul are obligatia sa respecte legislatia tarii pe teritoriul careia se afla sau se deplaseaza
Aici intervine aspectul esential ,daca vehiculul depistat in trafic detinea folii cu respectarea legislatiei in Romania nu in tara unde au fost aplicate acestea... ,acest aspect ar fi fost precizat in documentele vehiculului
Si in momentul de fata pe drumurile publice nationale sunt depistati zeci,sute de vehicule cu folii pe geamuri,care fie sunt precizate in documentele vehiculului fie soferul detine documentle justificative
Verificati cate vehicule sunt blocate la ITP sau la RAR pentru detinerea de folii pe geamuri fara forme legale
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in Romania si nu numai, este interzisa inmatricularea autorismelor cu volan pe dreapta, nu le este interzis sa circule, de exemplu, pe durata unui voiaj turistic.
in privinta foliei aplicata in tara de origine a vehiculului, odata ce a fost omologata si aplicarea autorizata de organismul omonim a RAR, atunci vehiculul poate circula si in Romania pe durata unui voiaj, deci politistul roman a comis un abuz. Echiparea cu folie nu este interzisa in Romania ci doar diferit reglementata
faceti confuzii de reguli si norme.
situatia este diferita si nu este un abuz daca, de exemplu, pe timpul iernii politistul amendeaza un vehicul inmatriculat in Spania (unde nu este obligatorie echiparea cu anvelope de iarna) care circula in Romania (unde este obligatoriu) equipat cu anvelope de vara.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
cuziamusia, utilizator
Intervenţie moderator


@ ynocentta


La proxima intervenţie într-un subiect pe care nu îl stăpâniţi vă dau avertisment. V-am lăsat mesajele din acest topic numai pentru că au fost corectate de doamnele/domnii care au postat după dvs.


Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Amenda pentru folie ContSters180923 ContSters180923 Am o intrebare : mi sa luat certificatl de imatriculare pentru folie pe geamurile de pe fata. i-am aratat politistului ca sunt omologate prin bulina de la rar ... (vezi toată discuția)
solicit raspuns privind omologarea foliilor auto de catre rar - vehiculele aflate in trafic international se supun omologarilor rar ? ContSters365439 ContSters365439 As dori va rog raspuns la-o intrebare. Exista vre-un text de lega care sa prevada ca masinile aflate in trafic international care sosesc in Romania pentru o ... (vezi toată discuția)
Folii auto livium2015 livium2015 recent am fost amendat si mi s-a retinut talonul pentru ca am folii pe geamurile laterale din fata omologate sa si celelalte din spate, dar politistului i s-au ... (vezi toată discuția)