avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda si retinere certificat la autovehicul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda si retinere certificat la autovehicul inmatriculat in Grecia, pentru folii pe geamuri laterale fata

Buna seara!
In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia.
Astazi am fost oprit in trafic de un echipaj al politiei rutiere, amendat si aplicata retinerea certificatului de inmatriculare pe motiv ca pe masina exista, pe geamurile laterale fata, instalata folie de culoare inchisa.
Masina este inmatriculata in stat membru UE. Foliile instalate sunt 100% legale si omologate in Grecia. Toate actele sunt la zi, starea tehnica este impecabila.
Totusi agentul a ales sa-mi aplice 9 puncte-amenda (945RON) si retinerea certificatului de inmatriculare.
Decizia o vad absurda si imi permit sa zic chiar abuziva.
Conventia de la Geneva si directivele Europene valoreaza exact "zero".
Amenda se plateste 50% in 48 de ore. De certificat nu am asa mare nevoie. Fiind legale foliile in Grecia, o sa le explic ce s-a intamplat si-mi elibereaza altul nou. Asta avand in minte ca nu am incalcat nici o lege la greci.
Din pacate nu pot face contestatie, timpul fiind scurt si trebuie sa ma intorc. Nici nu m-as putea intoarce in tara cand se va fi dat o rezolutie in cazul inceperii unui proces de contestare.

Ce pot rezolva si ce se face intr-o situatie asemanatoare? Nu ar strica sa recuperez certificatul de inmatriculare, sa scap de niste drumuri in plus.
Nu sunt de acord sa dau foliile jos, ele fiind legale in Grecia.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 00:27, 26 Octombrie 2015
Si totusi iata ce scrie pe site-ul Registrului auto:
[ link extern ]
OFFTOPIC

@cuziamusia. O corectie mica, sper sa nu va suparati. Se pot inmatricula in RO autoturisme cu volan pe dreapta. Exista o initiativa legislativa de a interzice aceste masini, dar mai e ceva cale pana ajungem acolo.

RAR elibereaza cartea de identitate pentru aceste vehicule iar inmatricularea se face de catre Directia de Inmatriculari. Singura cerinta a RAR este ca respectivele masini sa aiba fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreapta a drumului si nu spre stanga ca in UK.

Mai jos aveti 2 poze cu autoturisme cu volan pe dreapta si numere romanesti.

[ link extern ]

[ link extern ]

ONTOPIC

@Phlom, initiatorul topicului.

Daca aveti toata documentatia in regula la folia aplicata in Grecia, adica inclusiv omologarea lor (pesonal as traduce si legaliza omologarea in limba romana ca sa fiu sigur), aveti folia aplicata doar pe geamurile spate si luneta iar transparenta nu este sub 70%, va sugerez sa faceti totusi contestatie la amenda. Pana la urma ati muncit pentru acei bani iar un judecator care cunoaste cu siguranta mai bine legea decat un politist de la rutiera va decide daca ati gresit sau nu.

In privinta farurilor, e o conditie tehnica de indeplinit exact ca in alte tari de la UE. In privinta vehiculelor inmatriculate, ce ati vazut d-voastra sunt exceptii. Eu ma refeream la 99,90% din cetateni. Pot inmatricula in Ro un vehicul cu volan pe dreapta doar daca se afla in situatia speciala; ori sa repatriat din Anglia impreuna cu vehiculul in proprietate inmatriculat initial pe numele sau in Anglia, ori e cetatean englez care sa stabilit in Ro si doreste sa foloseasca in continuare vehiculul in proprietate inmatriculat initial pe numele sau in Anglia.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
cuziamusia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru folie ContSters180923 ContSters180923 Am o intrebare : mi sa luat certificatl de imatriculare pentru folie pe geamurile de pe fata. i-am aratat politistului ca sunt omologate prin bulina de la rar ... (vezi toată discuția)
solicit raspuns privind omologarea foliilor auto de catre rar - vehiculele aflate in trafic international se supun omologarilor rar ? ContSters365439 ContSters365439 As dori va rog raspuns la-o intrebare. Exista vre-un text de lega care sa prevada ca masinile aflate in trafic international care sosesc in Romania pentru o ... (vezi toată discuția)
Folii auto livium2015 livium2015 recent am fost amendat si mi s-a retinut talonul pentru ca am folii pe geamurile laterale din fata omologate sa si celelalte din spate, dar politistului i s-au ... (vezi toată discuția)