avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare de la fostul Angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare de la fostul Angajator

Am primit notificare de la fostul angajator care m-a dat afara pt ca am parasit locul de munca din stainatate.Am plecat de urgenta din UK din cauza unor probleme de familie .
In data de 2.10.2015 mi-a desfacut contractul de munca indisciplinar.(dupa 3 luni de UK)
Azi in 21 .10.2015. mi-a venit acasa scrisoare cu recomandare >Notificare in care fosta firma angajatoare din Ro imi cere 5000 de lire UK pt cursuri si sa le virez banii in timp de 15 zile .
Ma mai poate ataca in instanta pt recuperarea sumei dupa ce mi-a inchis contractul? In contractul de 1 an de zile e mentionata suma de 5000 de lire daca renunt la contract.
:sorry:

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 22 Octombrie 2015
Ati facut cursuri de formare profesionala ?
am facut un curs de recunoastere a diplomei ce o aveam in tara. a fost 3 zile in uk la un centru de formation si cred ca a fost de max 300 lire
Multumesc.
vream sa stiu daca notificarea ce am primito are vreo o valoare juridica.
In ea ma roaga frumos sa le depun banii intr-un cont si un aliniat din actul aditional unde spune de plata a 5000 de lire.
Mentionez ca nu am primit nici un fluturas si nici copia de contract de la ITM/in aceasta perioada.
Multumesc din suflet
1. Notificarea are importanta, intrucat cu easepoate face dovada ca vi s-a adus la cunostinta "crearea unui prejudiciu".

Chiar daca ati incetat raportul de munca, angajarea raspunderii patrimoniale se poate face in termen de 3 ani de la data de cand angajatorul a luat cunostinta de prejudiciul cauzat de catre salariat.

Art. 258. C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

2. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispozitiile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

3. Daca considerati ca suma solicitata este prea mare, atunci asteptati sa va dea in judecata, deoarece suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajat.

De asemenea, "obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59) "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere cim cu acordul partilor , cu clauza de formare profesionala tzantzaru tzantzaru Buna ziua, Am intampinat o speta pe care am sa o detaliez mai jos. As fi recunoscator daca cineva ma poate ajuta. Lucrez in departamentul economic al ... (vezi toată discuția)
Încheiere contract de muncă pe durata nedeterminata cu clauză pe 5 ani Vladevv Vladevv Seară bună, dacă aș dori să închei contractul menționat mai sus, în care se precizează ca în urma încetării acestuia din proprie inițiativă sau ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz si sume imputate abuziv k-elena k-elena Buna ziua, Sotul meu este angajat la o firma ca inspector inginer din 09.12.14 si a urmat cursurile de pregatire profesionala necesare in ianuarie si iulie ... (vezi toată discuția)