avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Donatie in bani
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Donatie in bani

Daca parintii mei imi doneaza o suma de bani ,aceasta este impozabila sau nu.Donatia terbie facuta obligatoriu notarial sau sunt si alte cai?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:15, 27 Octombrie 2015
Nu e impozabila și nu e obligatoriu sa v-o dea cu act autentic dacă e vb de o suma de maxim.25000 lei.
multumesc.exista si vreun cadru legal?
exista in codul civil si cel fiscal.
Forma donatiei Art. 1.011
(1) Donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispozitiei alin. (1) donatiile indirecte, cele deghizate si darurile manuale.
(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donatiei trebuie enumerate si evaluate intr-un inscris, chiar sub semnatura privata, sub sanctiunea nulitatii absolute a donatiei.
(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de pana la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Darul manual se incheie valabil prin acordul de vointe al partilor, insotit de traditiunea bunului.

ART. 42 Venituri neimpozabile
j) sumele sau bunurile primite cu titlu de moştenire ori donaţie. Pentru proprietăţile imobiliare, în cazul moştenirilor şi donaţiilor se aplică reglementările prevăzute la art. 77^1 alin. (2) şi (3);

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Donatiile online catre ong-uri Traian Cosma Traian Cosma Buna ziua. As dori sa (imi) clarific chestiunea donatiilor online catre ONG-uri, mai exact in ce baza legala se fac acestea avand in vedere ca legea specifica ... (vezi toată discuția)
Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau ... Popu Popu Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau obligatoriu la notar? (vezi toată discuția)