avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul de comun acord

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, cum se procedeaza in cazul unui divort in care ambii soti sunt de acord cu acesta. Ce acte trebuie semnate, cum se acorda custodia copilului - ambii soti sunt de acord ca acesta sa ramana la mama. Tatal va fi obligat sa plateasca pensie alimentara?
In cazul in care in timpul casatoriei au fost incheiate niste contracte de credit, cine le va plati in continuare?
Va multumesc foarte mult.
argentina2001 a scris:

Copilul este major si au trecut 25 de ani de la casatorie.
Care este durata de la depunerea dosarului pana la primul termen?
Cat dureaza divortul ? Putem termina la primul termen?
Care este procentul care trebuie platit pentru tranzactie?
Pot sa desfac corespondenta in conditiile in care toate facturile, extrasele de cont, etc.,sunt pe numele lui?

Daca nu exista copii minori la data depunerii cererii de desfacere a casatoriei, atunci se poate solicita desfacerea acesteia prin acordul partilor, sens in care actiunea trebuie semnata si depusa de ambii soti.
Termenul de judecata ce va fi acordat de instanta va fi de 2 luni de la data depunerii actiunii.
La primul termen de judecata, va veti prezenta ambii soti, instanta va va intreba pe amandoi daca va mentineti cererea si va pronunta divortul prin acord.
Daca v-ati inteles si cu privire la partajul bunurilor comune, in actiunea de divort veti introduce si petitul privind partajul BC in care veti arata modul cum doriti sa le impartiti, iar la primul termen de judecata instanta va va intreba daca va mentineti si cererea de partaj a BC astfel cum ati precizat in cerere iar daca va dati consimtamantul si cu privire la acest petit, la primul termen de judecata, instanta va solutiona in cadrul hotararii de divort si partajul BC.
Aceasta hotarare este irevocabila, adica nu mai poate fi atacata.
Pentru ca instanta sa solutioneze partajul BC, reclamantul trebuie sa timbreze pana la primul termen de judecata cu 3% din valoarea bunurilor ce vor fi supuse partajului, valoare ce va fi apreciata de parti, iar in cazul in care partile s-au inteles in ceea ce priveste partajul prin tranzactie inserata in actiune sau depusa pana la prima zi de infatisare, instanta va lua act de timbrajul legal al cererii si, apoi va dispune restituirea taxei de timbru de 3% achitata de reclamant, in temeiul dispozitiilor art. 23 din Legea nr. 146/1997:
Art. 23. - (1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, la cererea petitionarului, in urmatoarele cazuri:
(2 ind.1) In cazul in care, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul in care tranzactia ori renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, tinand seama de actele procesuale deja indeplinite.
(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat in termen de un an de la data nasterii sale.
(4) Cererea de restituire se adreseaza instantei judecatoresti sau, dupa caz, parchetului la care s-a introdus actiunea sau cererea.
;)
argentina2001 a scris:

Buna ziua,
Eu si sotul meu am hotarat sa divortam de comun acord.Pentru bunuri am hotarat cum le impartim si am facut o tranzactie. Copilul are 18 ani. Intrebarile mele sunt:
Care este durata de la depunerea dosarului pana la primul termen?
Cat dureaza divortul ? Putem termina la primul termen?
Care este procentul care trebuie platit pentru tranzactie?
Pot sa desfac corespondenta in conditiile in care toate facturile, extrasele de cont, etc.,sunt pe numele lui?
Va multumesc.


Durata de la data depunerii actiunii pana la primul termen este in principiu de minim 2 luni dar poate fi si mai lunga datorita programului aglomerat al instantelor. Depinde la ce instanta veti depune divortul si cat de aglomerata este , dar de regula termenele nu sunt mai lungi de 2 luni. Se poate termina si la primul termen , daca este divort prin acoprdul partilor sau chiar daca este divort din culpa ambilor soti , caz in care depinde de dumneavoastra cat de repede aduceti toate probele (martori, inscrisuri, interogatoriu) .
In privinta partajului acesta trebuie timbrat cu 3% din valoarea estimativa a actiunii iar daca veti incheia tranzactie la primul termen aceasta suma bvi se va restitui. Daca v-ati inteles asupra partajarii bunurilor aveti si posibilitatea ca dupa divort sa incheiati un act notarial de tranzactie care va fi titlul de propriatate, insa taxele de timbru sunt destul de mari.
Mai adaug la ce au spu colegii ca trebuie sa mergeti impreuna sa depuneti actiunea de divort prin acord.O data pronuntata, hotararea de divort e definitaiva.
Ca termen, depinde de instanta unde se judeca.Puteti fi divortata cam in 3 luni, intr-un scenariu optimist, dar daca mai prindeti vre-un protest al magistratilor termenul se prelungeste....:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura divort Luana Sanziana Luana Sanziana Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce trebuie exact facut pentru un divort amiabil - ambele parti sunt de acord sa divorteze si fara pretentii unul de la ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord-cu minori?? Ximinna Ximinna Buna ziua. Se poate desface o casatori cu acordul partilor daca exista copii minori? Din ce m-am documentat,cf Codului familiei ,art 38 al 2,nu se ... (vezi toată discuția)
Divortul alexandra30 alexandra30 Daca ambele parti sunt deacord sa divorteze, cat timp va dura pana cand se va finaliza divortul, avand in vedere ca avem si un copil si ce trebuie sa fac pt a ... (vezi toată discuția)