avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli de judecata

Buna ziua!
As dori daca se poate sa ma ajutati sau sa-mi dati un sfat cu privire la o problema care a aparut in asociatia de proprietari la care sunt cenzor de 2 luni de zile.
Din prima zi de cand am fost aleasa ca cenzor al asociatiei am cerut sa mi se spuna ce fonduri exista ( DE reparatii, rulment, cont in banca, un extras de cont,s.a.m.d.) Am aflat cam tot ce m-a interesat, dar un extras de cont nici ca mi s-a adus. Tin sa mentionez ca presedintele tot spunea ca "s-ar putea ca acest cont sa fie blocat de catre diversi furnizori- penalizari datorate cu toate ca banii din banca reprezinta fondul de reparatii".Cam la 1luna si 2 saptamani (timp in care am insistat asupra extrasului) administratora si presedintele mi-au adus extrasul de cont si o hotarare judecatoreasca din 2008 reprezentand: CET-ul da in judecata asociatia pentru neplata penalizarilor de 34177 lei la data de 15.06.2007. La acesta hotarare exista si o hotarare de plata a cheltuielilor de judecata in valoare de 1170.60 din data de 20 aprilie 2008. Aceasta suma a fost poprita de catre un birou executiv judecatoresc din cont in data de 29.04.2008
Presedintele si administratora au spus sa facem o sedinta cu comitetul executiv pentru a se ajunge la o hotarare in vederea achitarii restului de bani datorati CET ca cheltuieli de judecata si recuperarea fondului de reparatii.
La sedinta s-a hotarat ca suma de 1170.60 sa se opreasca de la cei care au penalizari dar suma sa fie afisata ca si cheltuileli gospodaresti. La asociatia noastra se percepe un procent de 0.1%la penalizari si astfel timp de 2 luni de zile incepand cu 07 .2009 cei care au penalizari sa li se aplice 0.2%.
Intrebari au fost multe si la sedinta. Am spus ca nu mi se pare normal ca dupa 1 an si ceva sa vina cu aceasta hotarare judecatoreaca. De ce presedintele nu a stiut de existenta ei sau macar administratora?nU AU STIUT SI GATA !A FOST RASPUNSUL LOR.
dE CE APARE TOCMAI ACUM cand am cerut extrasul de cont? DE ce sa se aplice acea suma la penalizari si totusi sa fie incluse in cheltuieli gospodaresti?
Tin sa mentionez ca membrii din comitet nu au comentat absolut nimic. Procentul de penalizare a fost aplicat la data de 1.06.2009 la penalizarile actuale in loc de 29.04.2008....
Nu stiu daca exista corectitudine, de aceea daca se poate sa ma lamuriti in aceasta privinta.
Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 02:22, 22 Iulie 2009
O sentinta judecatoreasca poate fi pusa in executare uin termen de 3 ani de la data ramineri ei definitive, conform art. 67-49 din Legea nr. 230/2007 penalitatile se pot stabili pina la 2% iar cheltuielile de alta natura a aosictatiei se pot recupera de la asociati si sub aceasta forma
Din ceea ce explicati Dv. reiese o incurcatura de nedescris.
Nu stiu daca am inteles corect, dar daca aceasta suma de 1170 lei a fost inclusa in cheltuielile gospodaresti, cum de se mai percepe ca penalizare suplimentara celor care au deja penalizari actuale? E o nebuloasa totala.
Daca suma este inclusa la cheltuieli gospodaresti este normal sa se imparta la toata lumea.
Daca este inclusa si recuperata de la restantierii penalizati acum, marindu-li-se procentul de la 0.1% la 0.2% nu este corect; aceasta suma trebuie imputata ca penalizari celor care au fost restanti in perioada in care CET-ul v-a actionat in judecata si ce cheltuieli gospodaresti reprezinta aceste penalizari?.
Acum, daca vreti "sa taiati coada cainelui", in cazul in care asociatia dispune de fond de reparatii, scoateti aceasta suma din fondul de reparatii si incheiati problema, fiind atenta pe viitor si controlati modul cum se achita facturile si cine este penalizat pentru imposibilitatea de a fi achitate aceste facturi.
Prevad ca veti avea zile grele pana veti reusi, daca veti reusi, sa puneti in ordine bulibaseala din gestiunea asociatiei unde ati avut proasta idee de a va angaja cenzor. Va doresc succes!!!!!
POate aparea o problema de deturnare a banilor, daca aia sunt de reparatii, trebuie sa se duca pe raparatii atata timp cat ADunarea nu decide altfel.
Daca vreti sa-i verificati daca stiau de sentinta, faceti un drum si vedeti dosarul unde apare locul de comunicare a hotararii pentru asociatie si cum s-a primit; nu e musai sa fi semnat cineva pentru ea, insa e posibil, daca nu a fost afisata, sa fi fost comunicata presedintelui etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coeficient penalitati intretinere! radu_ro1985 radu_ro1985 Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere! Spre ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)