avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie plata pe baza facturii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie plata pe baza facturii

se poate cere emiterii unei somatii de plata doar pe baza unei facturi semnate?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 11:24, 22 Iulie 2009
Ideal ar fi sa fie si stampilata si sa aiba si termen de plata. Daca aveti si aceste elemante formulati somatie de plata sunt sanse mari sa castigati..
Art. 36 din Codul comercial:
"Cand propuitorul cere executarea imediata a contractului si un raspuns prealabil de acceptare nu este cerut si nici chiar necesar, dupa natura contractului, atunci contractul este perfect indata ce partea cealalta a intreprins executarea lui."
In cazul art. 36 avem deci de-a face, cu un contract conf. principiului " comanda urmata de executare"
Factura emisa de dvs. si semnata de prepusul beneficiarului, semnifica executarea unui contract in cond. art. 36 CC si puteti cere emiterea unei somatii de plata.
Daca se contesta semnatura de catre beneficiar, de ex. ca prepusul nu mai era angajatul lui la data semnarii facturii si probeza cu inscrisuri aceste afirmatii, atunci va ramane solutia de a va indrepta impotriva acelui fost prepus printr-o plangere penala pentru inselaciune
Eu va urez bafta! Sa va recuperati creanta
In practica instantelor daca factura e semnata si stampilata nu mai sunt probleme, daca e numai semnata vine paratul si spune ca semnatarul facturii era un simplu angajat nu stia ce a semnat etc.... si instanta dabia asteapta se te trimita pe dreptul comun sa platesti taxa timbru la valoare. In speta domnisoarei daca in factura nu este prevazut termrn de plata creanta nu este exigibila si atunci totul s-a dus.
Se poate formula. Daca nu este trecuta scadenta pe factura invocati in actiune faptul ca intelegerea partilor a fost ca plata sa se faca la 30 de zile, sau un alt termen.
La o actiune a mea s-a admis acest mod de stabilire a scadentei conventionala , chiar nescrisa, cu atat mai mult cu cat nu s-a prezentat nici debitorul sa o conteste si nu depus nici intampinare in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comanda de transport = contract ? discover discover Buna seara , revin cu o noua nelamurire. Citesc destule pe forumul acesta si cand sa zic si eu \"aha ...am inteles\" atunci ma incurc in termeni , situatii ... (vezi toată discuția)
Semnarea si stampilarea facturilor DAIANA_ DAIANA_ Am si eu o rugaminte si sper ca ma veti edifica cu privire la aceasta problema ! [b]Mai este obligatoriu ca facturile sa fie semnate si stampilate? [/b]E ... (vezi toată discuția)
Sa formulez somatia de plata pe og 5/2001 sau pe oug 119/2007 daca ? glo glo am contract. dar am facturile sunt doar semnate ,nu si stampilate de catre debitor. cum sa motivez in drept , sa nu mi respinga? multumesc (vezi toată discuția)