avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de insotitor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de insotitor

Buna ziua! Am si eu o nelamurire in privinta acordarii indemnizatiei de insotitor in alt judet decat cel in care figurez.Problema sta cam asa.
Sunt persoana cu handicap grav si am domicliul in judetul Valcea.Acolo il am ca insotitor pe tatal meu.Anul acesta m-am mutat cu prietena mea in judetul Iasi (de unde este ea) si mi-am facut viza de flotant in Iasi,iar intre timp mi-am gasit de lucru aici. De anul acesta am inteles ca indemnizatia de insotitor ar ajunge pe undeva la 600 si ceva de lei,dar nu vor sa mi-o mai acorde deoarece m-au gasit cu viza de flotant in Iasi si pe motiv ca eu nu locuiesc cu insotitorul meu (tatal meu in acest caz). Aceasta indemnizatie se acorda de la primarie si ma preseaza sa le dau un raspuns. Intrebarea mea este: ce pot sa fac sa primesc in continuare acesti bani? Pot sa-i primesc in Iasi (sau unde trebuie sa merg in Iasi) si sa o trec pe prietena mea ca insotitor? E nevoie ca eu sa nu mai lucrez pentru a primi acesti bani? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:44, 27 Octombrie 2015
In primul rand, banii nu-i primiti dvs ci asistentul personal, este salariul acestuia. Daca nu mai locuiti cu tatal, trebuie sa anuntati primaria de domiciliu, care va inceta contractul de munca al tatalui; daca nu o faceti dvs ci constata asta primaria in urma unei anchete sociale, tatal va trebui sa dea banii inapoi din propriul buzunar. Dupa ce inchideti contractul de munca al tatalui, mergeti la primaria din Iasi unde aveti resedinta si puneti-o pe prietena dvs sa faca cerere de angajare ca asistent personal, urmand sa primeasca lunar 770 lei net, salariu.
Tatal meu nu este angajat cu carte de munca.Acei bani ii primea asa fara contract,probabil din cauza faptului ca el deja beneficiaza de pensia lui pe caz de boala.Prietena mea se poate angaja ca asistent personal fara sa fim casatoriti? Eu am dreptul sa fiu si angajat si sa am si asistent personal care sa primeasca acei bani?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
Avram_Stefan, utilizator
Primiți indemnizația de însoțitor tocmai pentru că nu vă puteți îngriji singur. Cel puțin așa a concluzionat comisia de expertiză în urma verificării dvs. și a actelor medicale prezentate.
Dacă veți câștiga mai mult ca salariat, nu mai depuneți nici un dosar la Iași pentru însoțitor.
da...dar banii aceia ii primeste asistentul personal.nu eu.eu am doar pensia mea de handicap de 290 de lei.nu ma pot intretine doar din pensie.din ce mi s-a spus pe aici eu am ajuns la concluzia ca eu am dreptul sa ma angajez iar asistentul meu personal nu,pentru ca primeste indemnizatia de 770 de lei.am inteles gresit?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
Avram_Stefan, utilizator
Aveti dreptul sa va angajati prietena ca asistent personal; daca face asta, nu se va putea angaja in alta parte si va primi 777 lei pe luna salariu. Daca nu doriti asistent personal, mergeti la primaria de resedinta si solicitati acordarea indemnizatiei prevazute de art. 42 din legea 448/2006, in acelasi cuantum, iar prietena dvs. se poate angaja linistita unde doreste, la fel si dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație handicap si însoțitor cu viz de flotant la alt domiciliu Eugeniaileana Eugeniaileana Am o rugaminte la dumneavoastra ajutati-ma si pe mine cu un sfat am handicap grav,indemnizație,handicap,plus însoțitor personal, tin sa va aduc la ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Persoana cu handicap pusa sub interdictie Lynuxxx Lynuxxx Tatal meu a murit iar mama mea sufera de Alzheimer, are certificat de handicap cu insotitor (beneficiaza de prestatie sociala de la DGASPC Bacau si de ... (vezi toată discuția)