avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acordul de mediere, posibila portita pentru invinuit
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acordul de mediere, posibila portita pentru invinuit

Buna seara.
Am o verisoara in urmatoarea situatie:

La inceputul anului 2012 a fost inselata, cu o suma considerabila de bani, de catre un individ. A depus plangere penala in vara aceluiasi an, in acest moment dosarul fiind inca in stadiul de cercetare penala, la politie.

I s-a propus incheierea unui contract, la mediator, prin care persoana invinuita s-ar angaja sa ii returneze prejudiciul, in rate, in termen de 9 luni, termen care ar pune pe pauza cercetarea penala si nu i-ar aduce invinuitului niciun beneficiu daca nu returneaza intreg prejudiciul. Eu am mari dubii in privinta bunelor intentii ale respectivului si cred ca la mijloc este o chichita avocateasca din care respectivul nu are cum sa nu castige ceva, chiar daca nu returneaza intreg prejudiciul.

O sa va adresez 4 intrebari, daca ma puteti ajuta, pentru a-mi putea clarifica aceasta procedura:

1. Este adevarat ca se poate suspenda orice procedura penala pe o durata de 9 luni, printr-un acord de mediere?

2. Ce se intampla daca cei 5 ani, in care se prescrie inselaciunea, se implinesc in interiorul celor 9 luni? Persoana invinuita scapa de orice raspundere penala? Teoretic, daca 5 ani este termenul de prescriere, cei 5 ani nu se vor implini in interiorul celor 9 luni, dar daca se implinesc in timpul procesului? Este posibil ca acest termen de 9 luni sa fie o chichita pentru a trage de timp in asteptarea prescrierii?

3. Ce se intampla daca, dupa semnarea contractului de mediere, persoana invinuita nu mai achita prejudiciul, gasind tot felul de explicatii lacrimogene (probleme medicale, lipsa serviciului etc)? Va conta pentru judecator daca a returnat chiar si 5-10% din prejudiciu sau va fi o decizie bazata pe principiul "totul sau nimic"? Ramane la latitudinea judecatorului daca va tine cont de faptul ca a fost returnata chiar si o mica parte din prejudiciu, insotita "la misto" de eventuale pareri de rau si promisiuni ca il va returna imediat cand va putea?

4. Daca nu va achita prejudiciul, situatia va fi mai grava pentru invinuit sau cercetarea penala va continua ca si cand nimic nu s-a intamplat?

Va multumesc anticipat pentru orice parere.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
dree, utilizator
Prin acordul de mediere incheiat, persoana invinuita scapa de pedeapsa cu inchisoarea, ba mai mult poate scapa si de proces, ramanand cu cazierul curat.

... aceasta presupunand, ca in urma acordului de mediere incheiat, partea vatamata isi va retrage plangerea penala.
In caz, ca acesta nu va respecta acordul de mediere incheiat, partea vatamata, are posibilitatea sa se indrepte impotriva lui printr-o actiune civila, obtinand o hotarare executorie ce poate fi pusa in excutare silita, daca el refuza in continuare sa-i achite prejudiciul.
Verisoara mea nu a fost la mediator. Intentia acordului de mediere i-a fost comunicata de catre politistul care se ocupa de caz si care o cam preseaza sa mearga la mediator. Mai mult, i-a spus aproximativ": "daca mergi la mediator, respectivul nu scapa daca nu iti achita in rate prejudiciul in acele 9 luni, iar daca nu o face atunci situatia lui va fi mult mai grava".

Sa inteleg ca a fost o minciuna si ca orice ar semna la mediator, cu plata prejudiciului in rate sau nu, cu termen de 9 luni sau nu, din acel moment respectivul scapa de orice raspundere penala si proces, chiar daca nu ii achita decat 10% din suma in momentul semnarii acordului, singura ei modalitate de a recupera prejudiciul ramanand prin intermediul unui executor?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
dree, utilizator
Politistul respectiv nu a mintit, ba din contra a recomandat cea mai buna posibilitate pentru ca verisoara dvs. sa recupereze prejudiciul.
O sa va explic de ce.

In cazul in care nu se ajunge la o intelegere amiabila, dosarul ajunge in instanta, presupunem ca faptuitorul este condamnat si verisoara dvs. nu mai poate recupera prejudiciul (doar in cazul in care detine bunuri pe numele lui) intrucat faptuitorul se afla in inchisoare.
Conform art 318 CPP, procurorul poate dispune o solutie de renuntare la urmarirea penala, sub conditia indeplinirii obligatiilor asumate de catre faptuitor in acordul de mediere (a nu se confunda cu retragerea plangerii prealabile ori impacarea).
Pentru ca faptuitorul sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin acordul incheiat cu partea vatamata, procurorul stabileste prin ordonanta un termen cuprins intre 3 si maxim 9 luni (pentru prejudicu mare se merge pe 6-9 luni).

In cazul in care faptuitorul nu isi indeplineste in termenul prevazut obligatiile asumate in acord, procurorul revoca ordonanta si redeschide urmarirea penala...astfel ca, asa cum a spus politistul faptuitorul nu mai are decat posibilitatea pedepsei cu inchisoarea.

Art. 318-Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-^(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.


Am inteles.
Ce se intampla daca invinuitul nu achita intreg prejudiciul in cele 9 luni? Se reia urmarirea penala si se ajunge la proces sau pe acest parcurs procurorul sau judecatorul pot decide ca daca s-a achitat chiar si o mica parte din prejudiciu, atunci invinuitul poate beneficia de o pedeapsa mai usoara, in cazul in care el va folosi tot felul de scuze lacrimogene pentru a justifica neplata?
Va intreb pentru ca atunci cand a obtinut banii, a folosit tot felul de tertipuri, asa ca mai degraba nu va achita mare lucru, decat sa achite.

"prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului" <- din moment ce este luata in calcul "prezentarea motivelor de neindeplinire" presupun ca aceste motive pot constitui, la o adica, motiv pentru o anumita intelegere din partea judecatorului, care ar tine cont ca a existat macar intentia, altfel nu ar mai conta ce motive a avut incat sa le prezinte, nu?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
dree, utilizator
Ati inteles bine, daca faptuitorul nu achita prejudiciul in termenul stabilit de procuror (poate stabili si 6 luni), atunci acesta revoca ordonanta de renuntare la urmarirea penala.
Indiferent de motivele pe care le va prezenta procurorului, in cazul neindeplinirii intergale a obligatiilor asumate (dispozitii cuprinse in ordonanta de renuntare la urmarirea penala), se va redeschide urmarirea penala. Scuzele lacrimogene, servite magistratului, nu pot micsora pedeapsa prevazuta in codul penal pentru inselaciune.
Faptuitorul va depune la procuror dovezile achitarii prejudicului, conform graficului din acordul de mediere si de asemenea va achita cheltuielile judiciare stabilite de procuror in ordonanta. Este suficient ca sa nu achite o transa la termenul stabilit, pentru ca verisoara dvs. sa instiinteze procurorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complicitate la talharie women women Buna ziua!Am si eu o problema si as dori un sfat de la dumneavoastra.Fratele meu este complice la o talharie calificata.Planul acestei talharii fiind facut de ... (vezi toată discuția)
Furt din locuinta accroauchocolat accroauchocolat Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Menajera, in timp ce executa servicii in interiorul domiciliului meu a sustras numeroase obiecte din aur. Am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Inselaciune, fals si uz de fals. RoxanaGeanina RoxanaGeanina Buna seara. O sa va relatez putin din povestea unei cunostinte apropiate, poate ma puteti ajuta cu un raspuns. Am o cunostinta care a luat credit de ... (vezi toată discuția)