avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajator

Buna seara,
Voi incerca sa fiu cat mai scurt si mai concis:
De circa 12 ani mama mea a fost angajata ca dispecer la o firma de paza si protectie... primul an fara contract, apoi cu contract de 8 ore, apoi modificat la 2 ore, apoi din nou fara contract...
Mentionez ca aceste schimbari de contract au fost facute in mare parte fara a avea semnatura mamei mele, ele fiind intocmite si semnate de catre conducere.
Anul trecut a dorit sa isi afle vechimea si a avut surpriza sa constate ca, desi a lucrat 12 (doisprezece) ani - ture de noapte, schimb de 24 de ore e.t.c.- vechime efectiva are mai putin de 4 ani.
Ultima surpriza a fost acum o luna, cand i s-a spus ca este concediata.... fara motiv, fara a semna documente, nimic!!! doar pentru ca amantei patronului nu ii place fata ei:P
Ce masuri se pot lua?
Exclus ITM, deoarece "inspectorii" vin, o invata pe doamna contabila ce contracte trebuie sa semneze sclavii, apoi spun ca nimic nu se confirma...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 26 Octombrie 2015
Daca excludeti varianta sesizarii ITM-ului, atunci mai aveti la dispozitie : medierea si actiunea in instanta.

Cu ce articol si cand a incetat c.i.m.?

Mama dvs a primit vreo decizie de incetare a c.i.m.? Daca ca, cand?

Daca nu a primit , atunci potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, sa depuna o solicitare scrisa la angajator pentru a i se elibera decizia de incetare a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie/concediere (abuz) Andreescu959 Andreescu959 Buna ziua,vin la dvs cu urmatoarea problema: In data de 24.08 seful mi-a comunicat VERBAL ca sunt concediat,mi-a spus ca am dreptul la 20 de zile de preaviz ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz Raluci11 Raluci11 Buna, am o intrebare daca ma puteti lamuri. Eu am incheiat un contract de 4 ore dar practic lucrez 8 ore fiind platita ptr 8 ore. Acum mi-am dat demisia si ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim m_3 m_3 Buna ziua. In urma cu aproximativ o luna am depus o cerere de demisie la firma de contabilitate cu care lucreaza angajatorul. Nici pana astazi angajatorul nu ... (vezi toată discuția)