Buna ziua,as dori si eu sa stiu daca pot beneficia de vreo indemnizatie sau concediu prenatal in cazul in care mi s-a terminat contractul de munca luna aceasta(era pe perioada det. de 3 luni) iar pana la nastere mai am 3 luni,sau unde m-as putea adresa?Multumesc
1. Daca la data incetarii contractului individual de munca erati deja in concediu medical atunci depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Aigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
2. Intrebati la CJAS ce acte sa mai duceti la prima depunere de certificat medical.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
...
2. Va prezentati la CJAS cu o copie dupa decizia de incetare a CIM si vedeti ce alte acte vi se mai cer la depunerea primului certificat medical.