avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptii procesuale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptii procesuale

Bine v-am gasit!
Am primit odata cu actiunea reclamantului ( rezolutiune contract intretinere )
o " comunicare adresa " de la judecatorie prin care mi se cere sa depun intampinare care sa cuprinda printre altele si "exceptiile procesuale". Necompetenta instantei este considerata exceptie procesuala ? Am inteles ca pt a transfera dosarul la alta instanta de la domiciliul meu trebuie sa fac o cerere de stramutare, separata de intampinare. Cum se procedeaza corect? Mentionez ca in contractul de intretinere nu s-a stipulat locul in care se executa intretinerea
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:18, 28 Octombrie 2015
Potrivit legii, Instanta competenta sa judece dosarul este cea de la domiciliul paratului; exceptie face situatia in care partile au stabilit prin contract ca instanta competenta este cea de la domiciliul reclamantului. Daca va incadrati in una din aceste situatii, puteti invoca execptia prin intampinare.
Exceptia necompetentei instantei o invocati prin intampinarea pe care o veti depune in termenul legal de 25 de zile, urmand a se pune in discutie cu prioritate la primul termen de judecata in sedinta publica ce va fi acordat.

Stramutarea are cu totul alte temeiuri de drept in care dvs nu va incadrati.
Multumesc mult!
Intr-adevar,necompetenta teritoriala este o exceptie procesuala si,o puteti invoca prin intampinare. Cererea de stramutare se poate face doar ptr.situatiile prevazute de art.140 NCPC(1)"Stramutarea procesului poate fi ceruta pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se muta un dosar la alta judecatorie? ContSters344547 ContSters344547 buna ziua! Am primit o actiune prin care sunt chemat in instanta pt rezilierea unui contract.Pot cere ca dosarul sa fie transferat la instanta cea mai ... (vezi toată discuția)
Stramutare Antdy Antdy ªtiţi cumva care sunt cauzele pentru care se obţine strămutarea? Dacă se poate să îmi daţi si ceva decizii sau vreo părere doctrinară, căci în ... (vezi toată discuția)
Cerere declinare competenta jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In calitate de parat intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Dorohoi, care se afla la al doilea termen, pot sa ... (vezi toată discuția)