avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere declinare competenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere declinare competenta

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In calitate de parat intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Dorohoi, care se afla la al doilea termen, pot sa solicit instantei sa-si decline competenta, datorita faptului ca, inainte de inceperea procesului mi-am schimbat domiciliul in alt oras (am viza de flotant pe 1 an)? Pe de alta parte, pe fondul unor relatii incordate existente intre mine si familia mea, nu m-au anuntat despre acest proces (am pierdut primul termen) si nici nu mi-au comunicat actele de procedura dispuse de instanta.
Este vorba despre rezilierea unui contract de vanzare-cumparare a unei case, cu clauza de intretinere, si stiu ca este competenta instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte a obligatiunii (satul unde se afla casa intra sub jurisdictia Judecatoriei Dorohoi).
Avand in vedere ca nu pot sa ma deplasez acolo datorita situatiei existente, pot sa obtin declinarea competentei? Cum este cel mai bine sa procedez ? As avea castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:44, 28 Decembrie 2009
Daca la primul termen de judecata nu ati fost prezenta, puteti la al doilea termen, sa ridicati exceptia necompetentei teritotiale,facand dovada domiciliului dvs.(ideea este ca si data la care ati facut flotantul sa acopere primul termen de judecata, altfel nu!)
jacqueline_k a scris:

pot sa obtin declinarea competentei?


Puteti cere, dar nu veti putea obtine. (cu exceptia situatiei in care judele ...n-a dormit bine)
In cazurile de competenta teritoriala alternativa, alegerea instantei apartine reclamantului. (cf.art. 12 c. proc. civ).
Nici paratul si nici instanta nu pot contesta alegerea reclamantului.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2009
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspuns.
In acest caz, nu se poate face o cerere de stramutare?
Cererea de stramutare se poate face la ICCJ si se poate admite numai daca in speta invocati si dovediti motive de rudenie sau de afinitate sau invocati motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică, astfel cum sunt stabilite de legiuitor in art. 37 C.pr.civ.
Procedura stramutarii este prevazuta in art. 38 si urm. C.pr.civ. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptii procesuale ContSters344547 ContSters344547 Bine v-am gasit! Am primit odata cu actiunea reclamantului ( rezolutiune contract intretinere ) o \" comunicare adresa \" de la judecatorie prin care mi se ... (vezi toată discuția)
Durata cerere stramutare! anamariapricop anamariapricop Va salut pe toti forumistii de pe acest site!Problema mea este urmatoarea...ma aflu intr un litigiu de munca si procesul se desfasoara in alt oras f departe de ... (vezi toată discuția)
Unde are loc sedinta de judecata? anculici anculici Buna seara, Am intentat proces impotriva tatalui fetitei mele, pentru recunoasterea paternitatii, eu sunt din judetul Arad iar el din judetul Timis. Unde va ... (vezi toată discuția)