avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie fara contract. Posibil denunt la ANAF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie fara contract. Posibil denunt la ANAF

Buna ziua. Am si eu o problema.
Stam in chirie (de aproximativ un an) cu logodnicul meu. Am facut greseala uriasa sa ne mutam in chirie, intr-un imobil vechi, fara sa semnam un contract. Am fost nevoiti sa ne mutam si am acceptat sa ne mutam in apartament cu conditia ca semnam contractul ulterior, lucru care nu a mai avut loc.
Initial lucrurile au mers bine, dar dupa un an, apartamentul efectiv a inceput sa se destrame (probleme cu incalzirea, probleme cu apa calda, peretii absorb umezeala de undeva si cade vopseaua pana la tencuiala, usile si geamurile nu se mai inchid bine, mucegai oricat as curata si as aerisi apartamentul, canalizare infundata etc.) si pe langa toate astea ne-au fost furate si bicicletele din curte. Noi chiar am avut grija de apartament si de mobilier, dar mai nou tot ce atingem se destrama. La inceput proprietarul a venit si a mai "reparat" lucrurile dar ultima data cand am sunat, din cauza ca a reaparut problema cu vopseaua de pe pereti, a spus ca el nu vine, ca teoretic noi stiam ce inchireim, iar daca nu ne place sa ne mutam ca pe el nu-l intereseaza.
Acum am aflat de la chiriasii dinaintea noastra ca si ei au avut probleme cu el si ca la un moment dat, proprietarul a schimbat yala metalica de la usa, incat nu au mai putut intra in casa. Cu pretextul ca au distrus casa, nu le-a mai dat garantia inapoi si tare mi-e frica ca nici noi nu mai vedem acea suma daca ne mutam...
I-am zis ca daca nu vine sa repare tot ce e de reparat si nu rezolva problemele care tin de casa lui pana la urma, il denuntam la ANAF, la care el a raspuns ca el e om cinstit si nu are nimeni ce sa-i faca.
Ce sa ne facem? Momentan nu ne putem muta, pentru ca nu ne permitem alt imobil. Cu ce am putea sa-l convingem sa-si indeplineasca obligatiile?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unu la mana: in nici o tara civilizata, proprietarul nu zugraveste si nu face reparatii masive cand apartamentul este ocupat. Doi la mana: orice reparatii interioare sunt normal sa le efectueze chiriasii, pentru ca datorita lor s-a distrus. In engleza treaba asta se cheama "wear and tear" si o plateste chiriasul. Proprietarul are doar datoria sa efectueze reparatii in exterior. In Anglia insa, de exemplu, chiriasul are datoria sa tunda si iarba din jurul casei.

Este numai vina dvs. ca ati acceptat sa va mutati intr-un apartament degradat. Daca totusi ati acceptat, intelegeti-va cu proprietarul si reparati-l cumva. Trei la mana: daca povestea este asa veche si nu va convine, cine va tine sa nu plecati? Nu cred ca proprietarul. Garantia inapoi? Dovediti ca o meritati: dovediti ca nu ati stricat dvs. Denunt la ANAF? Duceti-va si faceti-l, nu va tine nimeni.

Intr-o buna zi o sa avem si in Romania regula cu inchiriat numai pe baza de buletin, adeverinta de munca, extras de cont de le banca si mai ales recomandare de la proprietari mai vechi. Aaaa, nu ne convine? Atunci faceti bine si cascati bine ochii cand va mutati. A fost ieftin dintr-un motiv foarte clar, nu era renovat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2015
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe scurt, nu aveti nici o solutie juridica viabila. Asta luand in calcul situatia dvs financiara de moment.
Cu ANAF-ul, nu veti rezolva nimic, pentru ca in acest caz, nu se deranjaza nimeni sa faca ceva.
Apoi, orice actiune ati intreprinde impotriva proprietarului, o faceti de fapt impotriva dvs. Pentru ca va va afecta ulterior. Pentru ca este cuvantul dvs., impotriva cuvantului lui.
Si il vor crede pe el, care cel mai probabil va spune ca v-a lasat sa stati acolo cateva zile si apoi ati refuzat sa mai plecati, sau sa incheiati cu el un contract legal.
Asta in cazul in care se va deranja "cineva" sa il intrebe "ceva, candva"!
Lucru care cu certitudine se va intampla cu mult dupa ce veti fi plecat din acea locuinta. Fiind dati afara de catre proprietar. Caz in care nu mai are nicio o relevanta motivele ce se vor invoca.

Dar, daca tineti neparat sa va jucati sansa care o aveti, mergeti la politia locala si spuneti-le ca proprietarul de drept refuza sa va treaca in cartea de imobil, conform legii, cu toate ca locuiti acolo de la data (de)...
Poltia va contacta administratorul si va consemna si certifica acest lucru. Si anume, ca locuiti la acea adresa de la data care spuneti. Si va dispune ulterior inregistrarea dvs. in cartea de imobil si in evidentele politiei.

Daca nu se intampla nimic, dupa acest "incident", si inca mai locuiti acolo, puteti merge ulterior la ANAF, sau chiar sa intentati o actiune in instanta.

In acest caz, in care politia a luat la cunostiinta ca exista un contract de inchiriere mutual, sau cel putin o promisiune de incheiere a acestuia ulterioara, proprietarul de drept, nu va mai putea sa va dea afara sau si nici sa schimbe yala in absenta dvs.
Daca va face acest lucru, se intrunesc conditiile infractiunii de violare de domiciliu. Chiar daca el este proprietarul apartamentului.

Pe scurt, asa sta situatia dvs. dintro perspectiva pragmatica. Dvs. doriti sa locuiti in continuare acolo, dar in acesasi timp sa il "fortati" pe proprietar sa isi indeplineasaca si el obligatiile legale, fara a avea un contract legal incheiat. Lucru aproape imposibil de facut.

Personal, cred ca, proprietarul abia asteapta sa intreprindeti ceva impotriva lui, ca sa va poata da afara.
Sper sa ma insel!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucican2010 a scris:

Unu la mana: in nici o tara civilizata, proprietarul nu zugraveste si nu face reparatii masive cand apartamentul este ocupat. Doi la mana: orice reparatii interioare sunt normal sa le efectueze chiriasii, pentru ca datorita lor s-a distrus. In engleza treaba asta se cheama "wear and tear" si o plateste chiriasul. Proprietarul are doar datoria sa efectueze reparatii in exterior. In Anglia insa, de exemplu, chiriasul are datoria sa tunda si iarba din jurul casei.

Din pacate, esti oarecum in eroare cu ceea ce afirmi. :))
Nu intram acum in detalii privitor la ce anume sunt cheltuielile necesare si utile sau cele voluptorii.

Dar ca un simplu exemplu, in cazul in care cade tencuiala tavanului unui apartament, sau se sparge o teava in perete, acest lucru este treaba proprietarului sa o repare. Chiar daca lucrurile sunt in interior.

In "tarile civilizate" daca ti se strica boilerul de apa, ce se afla in apartament, un robinet, sau un calorifer, proprietarul este obligat sa il repare in cel mai scurt timp.

Dar asta nu inseamna ca tot ce este la interior, raspunde chiriasul.
Cum nici proprietarul nu raspunde de tot in exterior.

In Ro, chiriasul are obligatia de a da zapada din fata casei si a curata trotoarul. Dar si de a darama turturii de gheata ce atarna la streasina. Nu proprietarul!
De ce oare toata lumea considera ca ANAF-ul nu-i poate face nimic ? Propietarul realizeaza venituri neimpozate , caz de evaziune fiscala , despre ce vorbim ? E adevarat , nu ANAF-ul obliga propietarul sa restituie garantia dar macar va trebui sa dea cu subsemnatul si asta e oarecum un motiv de satisfactie pt chiriasi.
Quartila: "proprietarul de drept refuza sa va treaca in cartea de imobil, conform legii"

De fapt, conform legii este obligatia fiecaruia atunci cand se muta la o alta adresa sa faca demersul respectiv. In nici un caz proprietarul nu are obligatia sa faca acest lucru, pentru altcineva. Daca o face, e doar un samaritean. In rest, practic vorbind, le amestecati si le confundati.

Daca pica tencuiala de pe tavan sau ti s-au innegrit peretii la bucatarie de cata untura a sarit pe ei ... nu isi bate nimeni capul pentru ca nu este ceea ce se cheama la ei "urgenta". Daca se sparge o teava in perete, pardon ca e urgenta musai. Ti-o repara la orice cost imediat. Se strica boilerul? Este discutabil si este in functie de ce scrie in contract. In Canada de exemplu, iti schimba aproape instantaneu frigiderul sau aragazul care s-a stricat. In UK insa, daca mi s-ar fi stricat boilerul, m-ar fi pus la plata. Asa cum am fost pus sa platesc si bateriile dintr-un ceas de perete de care nici macar nu am avut nevoie, avand computere mergand 24/7.

Tot in Canada de exemplu, ca si in Romania, sa stii ca nu ai prioritate cand traversezi strada. Insa faptul ca aproape toti soferii ne-europeni te lasa sa treci, uneori chiar si pe rosu, face parte din educatia lor. Cam acelasi lucru se poate spune despre cheltuielile cu intretinerea casei/apt. Sa nu crezi ca daca ti-a reparat boilerul a facut-o pentru ca era obligat. Poate ca a facut-o pentru ca ai fost un client bun, care si-a platit la timp toate cheltuielile, etc. In nici un caz nu era obligat sa o faca.

Daca zici ca stii cum e in tarile civilizate, nu se poate sa nu fi auzit de expresia "wear and tear" (daca nu ai auzit, cauta cu google). Pe romaneste, lucrurile se deterioreaza ca urmare a folosintei lor, prin urmare le plateste cine le foloseste. Un lucru care sta nefolosit nu se deterioreaza (teoretic macar). Daca tii un apartament neinchiriat, nu se poate deteriora mai mult decat este deja. A naibii broasca, s-a stricat dintr-o data; nu pentru ca ar fi fost rasucita de 5000 de ori. Al naibii robinet s-a stricat singur, nu pentru ca ar fi fost manevrat zilnic de 25 de ori. etc. Chiar trebuie sa vi se explice lucrurile astea, sau ne prefacem ca suntem smecheri, nu?

In mod normal d'aia se face un contract, in care toate treburile astea sunt puse clar. Apropo, contractul meu de inchiriere din UK avea 21 de pagini. Nu glumesc. Cand am inchiriat, am lasat copie de pe pasaport, extras de cont din banca si, pentru ca era prima mea chirie in UK si nu am avut istoric acolo, a trebuit sa vina un coleg de munca brit care a dat garantii scrise ca plateste dupa mine orice oala sparta; si el cu o gramada de acte, normal. Ce muschii mei. Si aici toti vor sa inchirieze daca s-ar putea si fara sa arate buletinul.

***

nilatak nomis:

"tot ce atingem se destrama" .... chiar asa? Raspunsul este simplu, mutare. Daca nu vreti, pentru ca e chiria foarte mica ... pai de ce [...]credeti ca este mica chiria??? Dvs. doriti si chirie mica si lucruri noi! Mai sa fie. Ia spuneti-mi nu-i asa ca s-a stricat si apometrul de apa calda de la baie? Si nu-i asa ca al naibii repartitor de la sufragerie nu vrea sa stea unde a fost montat. [...] cum se strica.


pentru Dl/Dna administrator al site-ului: va rog sa nu mai imi editati mesajele. Este insultator. Nu mai suntem in clasele gimnaziale cand ni se corecteaza temele cu rosu. Va multumesc.

:offtopic: Stimate user, va atentionez asupra tonului autoritar, tendentios si asupra cuvintelor necuviincioase scrise de dv.
Avertismentul este dat raportat la Regulamentul forumului, pentru incalcarea art. 2.13, a art. 2.1, 2.2 rap. la 2.5.
Nu folosim rosu, dar nu incurajam tonuri ofensatoare, provocatoare si paternale. Mesajele trebuie sa fie destinate sa ajute userul si in acord cu legislatia privind libertatea de exprimare si Regulamentul forumului.
Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Rezilierea contractului de inchiriere imobil (2) RamonaNitu RamonaNitu As dori sa aflu cum ar trebui sa procedez in cazul in care: - sunt chirias: am incheiat un contract pe un an si au mai ramas 3 luni pana la termen; intre ... (vezi toată discuția)
Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Probleme proprietar apartament GABI-Gabriel GABI-Gabriel Am un contract de inchiriere pentru un apartament realizat de catre o agentie. Cand am luat apartamentul ni s-a spus ca nu se va inregistra la ANAF pt ca daca ... (vezi toată discuția)