harris_bmb a scris:
Nu sunt absolvent de drept, insa stiu ca daca s-a instituit ipoteca de rang I pe imobil in favoarea bancii si MFP prin FNGCIMM, nu se justifica ca sotia/sotul sa fie co-imprumutat. Cu alte cuvinte, imprumutul il fac eu si garantez cu veniturile mele, iar imobilul care urmeaza sa fie achizitionat nu este al meu, respectiv al sotiei, pana la achitarea integrala a acestuia.
Deci, care este motivatia dpdv juridic ? Sa nu amestecam lucrurile si sa uitam de C civ.
Aici este vorba de un contract comercial.
Sotia este coimprumutat, asa cum bine v-a spus colega Blaja Iulia, deoarece banca nu poate valorifica bunurile dvs pentru ca sunt bunuri comune.
- imobilul achizitionat este proprietatea dumneavoastra, si fiind casatorit este bun comun (Banca si MFP au doar ipoteca notata pana la finalizarea creditului);
- in cazul in care se ajunge la executare silita, iar imobilul garantie nu acopera, banca se indreapta si spre celelalte bunuri ale dvs, prezente si viitoare. In atare conditii, intr-o astfel de situatie, daca sotia nu este coimprumutat, pentru a se indrepta asupra acelor bunuri este necesar sa introduca in instanta actiunea de partaj voluntar, care costa. Si dureaza. Si banca nu vrea sa faca asta. Bancile nu vor sa devina agentii imobiliare, ci doar sa isi recupereze banii dat imprumut, cu dobanzile si comisioanele aferente.
- ASF nu supravegheaza sistemul bancar. Deloc.