avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Cheltuieli diverse si neprevazute
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Cheltuieli diverse si neprevazute

Prin Fisa de date a achizitiei s- a solicitat ca la nivelul propunerii financiare toti operatorii economici sa cuprinda valoarea aferenta procentului de diverse si neprevazute raportat la valoarea propunerii financiare constituite/depuse (fara diverse si neprevazute), in suma fixa, ca element constitutiv si distinct al propunerii lor financiare. Conform Devizului general a fost mentionat procentul si valoarea cheltuielilor diverse si neprevazute. O oferta nu cuprinde in propunerea financiara procentul de diverse si neprevazute, iar raspunsul la solicitarile de clarificari, mentioneaza ca nu s-au cotat aceste lucrari diverse si neprevazute dar ofertantul isi asuma aceste cheltuieli in cuantum de pana la X% din valoarea ofertata, din fonduri proprii ale societatii, mult mai mici decat ceel solicitate conform DG. Cum se interpreteaza o astfel de abordare?
Cel mai recent răspuns: raglub , utilizator 08:31, 30 Octombrie 2015
"O oferta nu cuprinde in propunerea financiara procentul de diverse si neprevazute": nu a respectat cerintele documentatiei de atribuire privind includerea in pretul ofertat a cheltuielilor diverse si neprevazute neprecizând valoarea Diverselor si neprevazutelor.
Mai mult, prin raspunsul la solicitarile de clarificari isi asuma aceste cheltuieli in cuantum de pana la X% din valoarea ofertata, din fonduri proprii ale societatii.
In cazul in care ar fi acceptata aceasta oferta care nu contine valoarea prevazuta pentru diverse si neprevazute, daca aceasta oferta ar fi declarata câstigatoare, iar ulterior apar cheltuieli diverse si neprevazute se pune problema cum vor fi acestea acoperite, avand in vedere ca natura juridica a contractului de achizitie publica este de contract cu titlu oneros si nu contract de sponsorizare, donatie sau orice alt tip de contract cu titlu gratuit pentru efectuarea acestor cheltuieli.

Prin urmare, intrucât oferta nu a respectat cerintele caietului de sarcini referitoare la includerea in cadrul Centralizatorul cheltuielilor pe obiectiv a valorii Diverselor si neprevazutelor, ca element distinctiv, in conformitate cu prevederile art.36 alin.(2) lit.a), oferta este neconformă.
Mai mult, având in vedere ca raspunsul la solicitarile de clarificari cu privire la cheltuielile Diverse si neprevazute este neconcludent, in conformitate cu prevederile art.79 alin.1 din HG nr.925/2006, oferta este neconformă.

Eu asa am interpretat alta data si in urma verificarilor ADR nu am primit corectii.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli diverse si neprevazute - achizitii publice (oug 77/2012) crisstiniss2000 crisstiniss2000 [b]Referitor la OUG 77/2012 pentru modificarea si completareadispozitiilor cuprinse in OUG 34/2006, despre modificarea/completarea urmatoare:[/b] 11. La ... (vezi toată discuția)
Analiza oferta - modificare propunere financiara mirelamoldoveanu mirelamoldoveanu Daca un ofertant, prin raspunsurile la clarificari a modificat valoarea in structura dar totalul a ramas neschimbat cu cel ofertat initial,au ramas identice si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli diverse si neprevazute Clara1950 Clara1950 Cheltuielile diverse si neprevazute se includ sau nu in pretul total ofertat pentru executia unei lucrari? (vezi toată discuția)