avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

in anul 1972 parintii mei au cumparat o casa cu 1100 mp teren,cu chitanta de mana si pentru care am obtinut ulterior titlu de proprietate.In prelungirea gradinii mai sunt circa 1200 mp,apartinand tot celui de la care au cumparat parintii casa,pe care il stapanim tot din 1972 si pentru care am platit impozit in fiecare an.Precizez ca vechiul proprietar s-a mutat din localitate in aceeasi zi in care a vandut parintilor mei si a decedat acum aproximativ 5-6 ani.Intreaga suprafata de 2300 mp este imprejmuita si asa a fost din 1972.Acum o luna ne-am trezit la poarta cu o nepoata care,cu surle si trambite,ne-a cerut sa-i eliberam terenul si sa parasim imediat cei 1200 mp,pe acel teren existand si niste constructii ridicate de parintii mei inainte de 1989.Ce putem face?Trebuie sa mai asteptam inca 4 ani ca sa invocam uzucapiunea pentru cei 1200mp?Sau exista o cale ca sa nu pierdem posesia in toata aceasta perioada?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 08:42, 31 Octombrie 2015
Uzucapiunea este de 30 de ani. Deci 1972+30 = 2002.

Ar trebui sa deschideti imediat un proces in constatarea uzucapiunii. Sa nu apuce mostenitorul respectiv sa faca alte demersuri : actiune in revendicare, plangere penala, etc...
Se precizează în întrebare faptul că părinții au cumpărat de la X și au dobândit titlu de proprietate . ceeace înseamnă că părinții au fost cumpărători și nu simplii posesori pt. a invoca uzucapiunea.
Tot în întrebarea pusă se arată că X a decedat acum 5-6 ani prin urmare, acesta era de drept proprietar . Cum au fost achitate taxele locale, deoarece doar titularul dreptului este înscris în registrul agricol sau la adm. financiară. și trebuia să plătească aceste dări. Era înscris în Cartea funciară X ?
Nepoata ar putea pretinde vreun drept , ca succesoare dacă a acceptat moștenirea sau dacă nu, iar UAT-Primăria(statul, deci) ar putea și ea pretinde dreptul ,- prin vacanță succesorală, iar părinții având un drept de superficie (a caselor construite) drept dobândit prin uzucapiune și dacă pot dovedi că ei au construit casele respective.
Un avocat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire proprietate barbie_86 barbie_86 In anul 1983,bunicii ei au cumparat de la un proprietar,(acum revenindu-mi mie conform cetificatului de mostenitor)un imobil compus din teren in suprafata de ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu de propietate nico777 nico777 in anul 1970 pentru reconstructia unei case a fost obligatoriu autorizatie de construire consiliul popular a refuzat in 1970 eliberarea autorizatiei pe motivul ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte berasiov berasiov doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in ... (vezi toată discuția)