avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte civila intr-un proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte civila intr-un proces penal

Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Am consultat 2 avocati pana acum. Problema: m-am constituit parte civila intr-un proces penal.
Pe scurt - in 1997 am cumparat un teren cu zdelca si martori de la un individ. Acesta a refuzat sa-si tina promisiunea si sa-mi faca acte la notar. Mam judecat ani de zile, am castigat, am hot. jud. definitiva si irevocabila, cand m-am prezentat la OCPI pentru a ma intabula am constatat ca individul vandu-se terenul de 2 ori - cum? a dat divort fictiv de sotie, a trecut terenul pe numele sotiei si l-a vandut. Asa am ajuns in proces penal s-a dispus inceperea urmaririi penale pe art.215 si art.292 Cp - asa am ajuns sa ma constitui parte civila pentru a-mi recupera paguba conform art. 15 si art.14 alin.3 lit.a "prin restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii" in acest caz desfiintarea totala a inscrisurilor succesive (cele doua contracte de v/c). INTREBARE - instanta penale poate declara nule cele doua contracte succesive de v/c??!! un avocat mi-a spus ca da pentru a se ajunge la situiatia anterioara savarsirii infractiunii de inselaciune.... si alt avocat mi-a spus ca nu se poate trebuie hot. jud. pentru fiecare contract de v/c in parte. CUM E CORECT? CE TREBUIE SA FAC SA MAI DESCHID UN PROCES??!!

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 09:24, 22 Iulie 2009
are dreptate primul avocat, se anuleaza toate actele facute prin infractiune.
Repunerea in situatia anterioara savarsirii infractiunii se poate efectua chiar prin anularea respectivelor inscrisuri intocmite in mod abuziv.
E una din modalitati .
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ceea ce ati facut initial, adica in cadrul procesului penal v-ati constituit parte civila si ati solicitat repunerea in situatia anterioara savarsirii infractiunii si desfiintarea actelor incheiate fraudulos, este calea mai rapida.
Sigur se poate si asa cum spune cel de-al doilea avocat, dar costurile sunt mai mari iar durata se prelungeste cu fiecare cauza in parte.
Instanta penala odata cu condamnarea penala se va pronunta si in sensul anularii respectivelor acte juridice.
Nu am inteles daca in afara vanzarii incheiate cu dvs. a ma i vandut terenul de inca 2 ori , sau doar inca o data. Repunerea in situatia anterioara savarsirii infractiunii , in opinia mea, este cea de dinaintea vanzarii cu nr. 2.( si 3 daca este asa). Asta deoarece prima vanzare, nu a fost efectuata cu scopul savarsirii unei infractiuni, sau cel putin nu s-a dovedit acest fapt. Asa incat, prima vanzare a devenit perfect valabila , in urma inteventiei instantei de judecata. Cred ca ceea ce trebuie facut este o actiune in constatare , anularea actului ( actelor) care s-au incheiat in mod fraudulos , cu tot ce implica ele , adica anularea inscrierii in cf, etc. si restabilirea situatiei anterioare sav. infractiunii.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Teren in litigiu - cere de trimitere in judecata Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua, Sunt in faza de cercetare penala pentru un teren de 2 ani. Pe scurt am cumparat cu zdelca de la un individ un teren, pentru ca a refuzat sa-mi faca ... (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri sub semnatura privata badila steluta badila steluta am fost mostenitoare de drept a unei suprafete arabile insa cineva mi l-a vindut in mod fraudulos folosindu-se de inscrisuri false privind identitatea sa. ... (vezi toată discuția)
Restabilirea situatiei anterioare - art.170 c.pr.pen. Andrei Koszti Andrei Koszti Situatia este urmatoarea: In urma savarsirii unei infractiuni de inselaciune in care invinuitul, vinde un bun imobil cumparatorului de buna credinta printr-o ... (vezi toată discuția)