avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de depunere acte la Judecătorie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de depunere acte la Judecătorie

A primit un vecin o înştiinţare de la Judecătorie care-i dă termen 10 zile de răspuns, având ştampila cu data poştei de 27.10.2015. Pe faţa plicului e această dată, pe dosul lui, e o dată pe care n-o putem descifra. Logic, din ce ştiu, ar fi data de 26.10.2015, dar tot sperăm să fie 28.10.2015.
DAR ÎNTREBAREA NOASTRĂ E ALTA: Dacă avem ştampila de pe plic cu data de 27.10.2015, care e termenul-limită de depunere, ştiind că trebuie totul făcut în maxim 10 zile ?
Se poate depune Luni, 09.11.2015, noi calculând că termenul de depunere maxim ar fi data de Sâmbătă 07.11.2015 ? Cum în weekend legea nu permite, noi zicem că se poate depune documentul Luni, 09.11.2015.
E valabil calculul ?
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 07:19, 29 Noiembrie 2015
Termenul de 10 zile se calculeaza de la data postei destinatarului, termenul se calculeaza pe zile libere adica, nu intra in calcul ziua din care incepe sa curga si ziua in care se termina.adica 12 zile calendaristice, Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi lucratoare ,termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.[Art.181(2)NCPC.] Daca data postei destinatarului este 26.10.2015 termenul limita este 6.11.2015, daca data postei destinatarului este 27.10.2015 termenul limita este 07.11.2015 si puteti depune luni 09.11.2015.
Pentru a nu mai deschide alt Topic, rog, dacă se poate, să mi se răspundă care e data de depunere a unui Înscris (sau Cerere) cerut de Judecătorie, dar şi Taxa de Timbru aferentă, dacă am primit înştiinţarea pe 19.11.2015 (data poştei) ?
În cazul de faţă, ştiind că nu se lucrează pe 30.11.2015 şi pe 01.12.2015 (zile libere declarate oficial), n-ar trebui să avem dreptul de a depune documentele maxim până Miercuri 02.12.2015 ?
Citind Noul Cod de Procedură Civilă aşa ar fi normal să fie:
ART. 181. Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Scriu pentru a fi sigur, mai ales că trebuie plătită şi Taxa de Timbru de 40 lei, pentru că altfel, cererea se anulează (e vreo problemă dacă o voi plăti-o tot Miercuri ?).
Cred că termenul de "zi nelucrătoare" se referă şi la zilele libere declarate de instituţiile statului - aici e neclaritatea pe care o am.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
zxc1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmire apel postasul postasul Buna ziua. Apelul se adreseaza curtii de apel, chiar daca intr o hotarare a unui complet de tribunal, se spune ca , <<se va intocmi ... (vezi toată discuția)
Calcul termen depunere intampinare la adresa comunicata de tribunal totio totio Buna ziua imi puteti spune cum se calculeaza termenul pentru depunere intampinare la o adresa comunicata de tribunal sa presupunem ca: la data de 19 august ... (vezi toată discuția)
Termen raspuns reclamant _Alin_ _Alin_ Zilele acestea am fost plecat de acasa, iar cand am revenit acasa, am constatat ca am primit o intampinare. In conformitate cu art. 201 (2) din ncpc, ... (vezi toată discuția)